Po navedbah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) je zaradi naraščajočih cen živil in stroškov dela ter ob nespremenjeni vrednosti subvencioniranega obroka v preteklih letih drastično upadlo število ponudnikov prehrane. Pred desetimi leti jih je bilo 743, lani zgolj 311.
Med letoma 2015 in 2022 so se po podatkih državnega statističnega urada hrana in brezalkoholne pijače podražile za 34,48 odstotka.
"Dvig cen obrokov so zato na ŠOS-u pričakovali, ob tem pa želeli ponudnike spodbuditi, da se v sistem vključijo oziroma v njem ostanejo," so zapisali v sporočilu za javnost.
Zaradi rasti stroškov in vse manj ponudnikov subvencionirane študentske prehrane so se namreč na ŠOS-u prvič, odkar v Sloveniji obstaja ta sistem, strinjali z dvigom maksimalne vrednosti obroka s sedem na devet evrov. Še predtem pa so v zakonu za urejanje položaja študentov predlagali in dosegli dvig subvencije obroka na 3,5 evra.
Razlog za dvig vrednosti obroka je to, da subvencionirana študentska prehrana sploh obstane. Poudarjajo pa, da višino vrednosti obroka v prijavi na razpis določijo ponudniki gostinskih storitev, ki morajo z vrednostjo seveda pokriti stroške priprave obroka.
Po podatkih ŠOS-a se povprečna vrednost obroka s 1. januarjem zvišuje za 1,23 evra, zaradi hkratnega dviga subvencije pa bodo študenti za posamezen obrok povprečno odšteli 55 centov več.
Ob tem opozarjajo, da se bo skladno z zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom s 1. marcem subvencija ponovno dvignila za predvidoma 10 odstotkov, torej za predvidoma 36 centov, so še dodali na ŠOS-u.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje