Najprej je bil to Cook it Raw, prvi tovrstni Petrinijev velikopotezni projekt, v katerem je pred desetletjem zbral resnično največja kuharska imena, ki so kuhala na odročnih lokacijah v divjini Poljske, na Laponskem in na italijanski strani Brd.
Nato je prišel Gelinaz Shuffle, v sklopu katerega so kuharski mojstri za en večer zamenjali svoje kuhinje, osebje in celo sestavine ‒ tako je denimo Rene Redzepi s svojo nordijsko kuhinjo ustvarjal v Bangkoku (Nahm), v Kobarid pa je priletel Mauro Colagreco iz Mirazurja, danes najboljše restavracije sveta.
Časi so se spremenili in morda tudi zaradi večje okoljske ozaveščenosti in tega, kako pustiti kar najmanjši ogljični odtis, bo letošnji Gelinaz malce drugačen.
Pričakujte nepričakovano
148 najvidnejših kuharskih mojstrov sveta bo 3. decembra v 138 restavracijah v 38 državah ostalo ‒ doma. Ta okolju prijazna večerja je vseeno oglaševana kot najdaljša in največja večerja na svetu (skupno bodo porabili 700 ur zanjo), ohranja pa tisti nepogrešljivi element vsakega Petrinijevega projekta ‒ pričakujte nepričakovano.
Kuharski mojstri od Francije do Japonske, od Gane do Starega sela pri Kobaridu si bodo namreč izmenjali svoje recepte, gostje pa do zadnjega ne bodo vedeli, čigave recepture jim bo tisti večer pripravljal denimo Alain Ducasse v pariški Plazi Athénée ali pa Alex Atala v brazilskem D.O.M.-u.
Kuharji sami so že prejeli sestavljen osemhodni meni od enega svojih kolegov, imajo pa toliko proste roke, da lahko meni interpretirajo po lastni domišljiji, v svojem slogu, glede na sezonskost in sestavine, ki so jim na dani lokaciji na voljo.
Večer se bo začel na Novi Zelandiji z Monique Fiso (Hiakai) in Petrom Gordonom (The Sugar Club), zaključil pa na zahodni obali ZDA pri Brandonu Jewu (Mister Jiu's) in Charlesu Chenu (Maum).
Od Massima do Virgilia
Svoje restavracije in koncepte bodo za en večer postavili na glavo med drugim Massimo Bottura (Osteria Francescana), Alain Ducasse (Plaza Athenee), Zaiyu Hasegawa (Den), Virgilio Martinez (Central), Yoshihiro Narisawa (Narisawa), René Redzepi (Noma), Vladimir Muhin (White Rabbit), Rodolfo Guzman (Borago) in številni drugi.
Od slovenskih predstavnikov v Gelinazovi najnovejši akciji sodeluje Hiša Franko, 38. restavracija sveta na lestvici 50 Best, ki je sodelovala že v vseh drugih Petrinijevih projektih.
Cena večerje je 170 evrov, vstopnice za skrito večerjo pri Ani Roš ali pa pri katerem koli drugem sodelujočem chefu pa si lahko zagotovite na tej povezavi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje