Podelitev 50 Best je letos prvič potekala v Aziji, natančneje, v Singapurju, in, po pričakovanjih, organizatorji niso varčevali s spektaklom in bliščem. Že kulisa je bila dih jemajoča ‒ hotel Marina Bay Sands, ki velja s svojo prepoznavno arhitekturo in bazenom na vrhu nebotičnikov za enega izmed znamenitejših hotelov.
V dneh pred podelitvijo se je v Singapurju zvrstila cela vrsta kosil, večerij, sponzorskih dogodkov, zvezdniških sodelovanj, pogovorov z najboljšimi kuharji sveta in drugih dogodkov, ki so to mesto/otoško državico spremenili v pravo kulinarično prestolnico.
Letos je podelitev minila v znamenju sprememb, vključevanja in ženskih kuharskih mojstric. Organizatorji so namreč lani, na krilih gibanja #Time'sUp sklenili, da je čas, da se stvari spremenijo tudi v kuharskem svetu, kjer prevladujejo moški.
Ali so se tega lotili na pravi način (povečali so kvoto ženskih glasovalk), je sicer stvar debate, a dejstvo je, da so na vsak način letos hoteli nameniti več prostora (in višjih uvrstitev) ženskim kuharicam.
Hiša Franko najvišje do zdaj
In medtem ko je bila za najboljšo kuharsko mojstrico leta razglašena v newyorškem Cosmu delujoča Mehičanka Daniela Soto-Innes, z 28 leti najmlajša dobitnica te nagrade do zdaj, med petdeseterico v resnici še vedno ni kaj dosti restavracij, ki jih vodijo ženske.
A kritiki se motijo ‒ tu ne gre za seksizem, gre preprosto za to, da je ženskih vodij kuhinj preprosto manj, ker je to izjemno trd posel.
Tako je najvišje znova Ana Roš, ki ji je uspelo z močno ekipo in partnerjem Valterjem Kramarjem Hišo Franko letos popeljati vse do 38. mesta, kar je kar precejšen skok od lanskega 48. mesta, ko se je restavracija v Starem selu prvič prebila med 50.
Kobariška kuharska mojstrica, ki tudi v Singapurju ostaja ena bolj zaželenih sogovornic, veselja ne skriva. "Z 38. mestom sem presrečna, v resnici je za nas katero koli mesto na tej lestvici izjemen uspeh. Še posebej, ker je bilo lansko leto za Hišo Franko res turbulentno in težko. Sous-chefinja je odšla in z njo velik del ekipe, a močnejši, kot smo zdaj, še nismo bili," je po razglasitvi povedala Ana Roš.
Izločeni vsi pretekli zmagovalci
Ko že govorimo o prevetritvi formata 50 Best ‒ organizatorji so s še eno večjo spremembo naslovili tudi očitke, da je seznam predvidljiv in da so na vrhu vsako leto ista imena, za manjše restavracije, ki si ne morejo privoščiti tolikšnega piarja, pa mesta na seznamu ni.
No, letos so seznam s 100 restavracij razširili na 120, s tem pa se je nanj (zasluženo) uvrstilo nekaj tistih, ki se jim je čislani seznam prejšnja leta vedno nekako izmuznil.
Akademija 50 Best je tudi že pred glasovanjem s seznama izločila vse dosedanje zmagovalce, da bi tako zagotovila, da se ne bi na vrhu samo (znova) izmenjali Osteria Francescana in Celler de Can Roca.
Kljub temu pa so pustili vrata odprta za Nomo, ki jo je Rene Redzepi decembra 2017 samo preselil na drugo lokacijo, kar je bilo dovolj za izjemo.
In kar nekaj novinarjev in drugih insajderjev je menilo, da bi Redzepiju z Nomo 2.0 morda lahko uspelo že v prvem poskusu znova skočiti na sam vrh, ki ga je z izvirno Nomo zasedal kar štirikrat. A Reneju se je zmaga za las izmaknila, uvrstil se je na drugo mesto.
V Singapurju se veliko sliši tudi o prihodnosti 50 Best, ali je seznam še referenčen in kako preprečiti igro lobiranja za glasove, ki mnoge chefe tako izčrpava, da se praktično raztrgajo. A zdi se, da se bo ta igra igrala še nekaj časa.
Več o Singapurju in zakulisju podelitve 50 Best pa v naslednjih dneh in tednih.
SEZNAM 50 NAJBOLJŠIH:
1. Mirazur, Menton, Francija
2. Noma, Kopenhagen, Danska
3. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija
4. Gaggan, Bangkok, Tajska
5. Geranium, Kopenhagen, Danska
6. Central, Lima, Peru
7. Mugaritz, San Sebastian, Španija
8. Arpège, Pariz, Francija
9. Disfrutar, Barcelona, Španija
10. Maido, Lima, Peru
11. Den, Tokio, Japonska
12. Pujol, Mexico City, Mehika
13. White Rabbit, Moskva, Rusija
14. Azurmendi, Larrabetzu, Španija
15. Septime, Pariz, Francija
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Pariz, Francija
17. Steirereck, Dunaj, Avstrija
18. Odette, Singapur
19. Twins Garden, Moskva, Rusija
20. Tickets, Barcelona, Španija
21. Frantzén, Stockholm, Švedska
22. Narisawa, Tokio, Japonska
23. Cosme, New York, ZDA
24. Quintonil, Mexico City, Mehika
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Pariz, Francija
26. Boragó, Santiago, Čile
27. The Clove Club, London, Velika Britanija
28. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, ZDA
29. Piazza Duomo, Alba, Italija
30. Elkano, Getaria, Španija
31. Le Calandre, Rubano, Italija
32. Nerua, Bilbao, Španija
33. Lyle’s, London, Velika Britanija
34. Don Julio, Buenos Aires, Argentina
35. Atelier Crenn, San Francisco, ZDA
36. Le Bernardin, New York, ZDA
37. Alinea, Chicago, ZDA
38. Hiša Franko, Kobarid, Slovenija
39. A Casa do Porco, São Paulo, Brazilija
40. Restaurant Tim Raue, Berlin, Nemčija
41. The Chairman, Hong Kong
42. Belcanto, Lizbona, Portugalska
43. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgija
44. The Test Kitchen, Cape Town, Republika Južna Afrika
45. Sühring, Bangkok, Tajska
46. De Librije, Zwolle, Nizozemska
47. Benu, San Francisco, ZDA
48. Ultraviolet by Paul Pairet, Šanghaj, Kitajska
49. Leo, Bogota, Kolumbija
50. Schauenstein Schloss, Fürstenau, Švica
*Še opomba: RTV novinarki poti v Singapur finančno ne krije.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje