Pozabite torej na umetelne stvaritve na krožnikih, na pene in espume ter na milimetrsko natančnost pri razmerju redukcije in mesa. To je zdaj preizkus v poulični hrani. V ljudskosti, če želite. Kako pripraviti nudle, burgerje, wrape in ražnjiče na višji ravni.
Širši cilj tovrstnega projekta v teoriji sega prek Lenta - poiskati *slovensko* poulično, hitro hrano - področje, na katerem v državi, kjer smo za svoje vzeli kebabe in bureke, še vedno zeva velika luknja.
Zamisel za SladoLent, ki je občutno popestril klasično Lentovo ponudbo čevapčičev in ocvrtih kalamarov, se je porodila v glavi domačina, Nedelovega recenzenta Uroša Mencingerja. "Bilo je le vprašanje: Kako izboljšati kulinarično ponudbo na festivalu Lent? Odgovor je bil nato logičen - kot kulinarični kritik sem odgovore prepustil najboljšim!" je razložil Mencinger, ki je prve stojnice ob Dravi postavil na Lentu 2011.
Jedlo se bo do polnoči
V treh letih do zdaj so Lent tako obiskali praktično vsi najboljši slovenski kuharski mojstri, letos pa jih sodeluje kar 36, pri čemer so se vabilu odzvali prav vsi prvokategorniki, le Ana Roš iz Hiše Franko je morala zaradi vabila v Italiji v zadnjem hipu odpovedati. Imena, kot so Tomaž Kavčič z Zemona, Janez Bratovž iz JB-ja, Andrej Kuhar iz Maxima, Ksenja Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, Igor Jagodic iz Strelca, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Marko Pavčnik iz Pavusa, Borut Jovan iz Galerije Okusov in Bine Volčič iz Gostilne pri šefu, govorijo sama zase.
Od petka dalje se bodo zvrstili vsak večer trije, ki bodo kuhali od 19. ure pa vse do polnoči. Jedi bodo spremljala vrhunska vina 16 slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel, posamezna jed pa bo stala 3,5 evra.
Spodaj objavljamo program po dnevih v celoti:
20. 6.
Tomaž Bolka (Gostilna Krištof, Predoslje)
• Ulična veganska juha in presna dehidrirana zelenjava
• Kuhana krvavška smetana z bezgom in ocvrta potica s skuto in pehtranom
Ana Šušteršič (Hiša kulinarike Jezeršek, Zgornji Brnik)
• Kranjski ovoj/wrap
• Jezerškov šmoren s čežano
Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
• Mini burger s kraško govedino
• Mini vegiburger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
• Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati
21. 6.
Andrej Kuhar (Maxim, Ljubljana)
• Gratinirani "ljubljanski mušelni" s telečjim mesom
• Krompirjevi žepki s finim nadevom, ragu svežih lisičk in oblaček dimljene slanine
Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah)
• Mini burger s kraško govedino
• Mini vegiburger z mladim kraškim sirom (mlečni cvet)
• Prašičkova nabodalca s špehom na poletni solati
Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
• Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
• Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica
22. 6.
Uroš Fakuč (DAM restavracija, Nova Gorica)
• Gospod krompir 2014 - krompir, polnjen s tartufovo kremo, jajcem in črnim tartufom
• Čokoladna kremšnita s solnim cvetom in olivnim oljem
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
• Piščanec & tapioka
• Mleko & lisičke
Robert Žibrat (Restavracija Terasa, Maribor)
• Angus govedina, pečena skuta, lisičke, zelenjava
• Tuna, fregola, wasabi, bela repa, rdeča redkvica
23. 6.
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
• Janček z Vremščice in prepelica
• Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbet bazilike
Igor Peresson (Etna, Divača)
• Focaccia, nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
• Focaccia, nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk
Rok Vovko (Gostilna Vovko, Ratež)
• Burger iz ocvirkovke, popečena potrebušina
• Hruška, kuhana v modri frankinji, orehov crumble
24. 6.
Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik)
• Janček z Vremščice in prepelica
• Muffin oljčnega olja, kandiran paradižnik, krema buffale in sorbet bazilike
Igor Peresson (Etna, Divača)
• Focaccia, nadevana z mortadelo s tartufi, svežim sirom stracchino in svežo solatko
• Focaccia, nadevana s hobotnico, mariniranim koromačem ter namazom iz črnih oljk
Matej Tomažič (Majerija, Slap pri Vipavi)
• Račja pašteta v hrustljavi vrtnici mladega krompirja
• Vipavski mlinci z nežno omako pomladne zelenjave
25. 6.
Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Zemono)
• Goska pod jablano
• Koktajl Zemono na žlico
Jure Tomič (Ošterija Debeluh, Brežice)
• Debeluh burger
• Borovničev zavitek
Irena Fonda (Ribogojnica Fonda, Piran)
• Piranska klapavica none Nelle
• Tartar piranskega brancina Fonda
26. 6.
Študenti VSGT Maribor + Mojca Polak
• Pujsa na kruh
• Krompirjeve kroglice
Dijaki SŠGT Maribor + Sebastjan Žitnik
• Ajdova kaša z jurčki in ribje nabodalo z bučnimi semeni
• Snežne kepe s spenjeno vaniljino omako in malinovim prelivom
Jordan Cigoj (Turistična kmetija Arkade, Črniče)
• Cigojev pršut in fige
• Zeliščna frtalja, polnjena s skuto, popečen podbradek mangalice
27. 6.
Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
• Gobji paprikaš
• Bezgov sladoled, masleni drobljenec, pokovka iz amaranta
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota)
• Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
• Vložena bela redkev, losos, maslo
David Vračko (Restavracija Mak, Maribor)
• Piščanec & tapioka
• Mleko & lisičke
28. 6.
Janez Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana)
• Dušena trebušna mišica angus goveda s temno omako, domači njoki, polnjeni s sirom, in koleraba na maslu
• Pasijonkina panna cotta z jagodami in lešnikovo skorjo
Tanja Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci)
• Gobji paprikaš
• Bezgov sladoled, masleni drobljenec, pokovka iz amaranta
Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota)
• Sirov cmok, čebula, pehtran, napačna kapesanta
• Vložena bela redkev, losos, maslo
29. 6.
Janez Janko Kodila (Šunkarna Kodila)
• Šunka pečena v kruhovem testu + hrenova pena + karamelizirani češnjevi paradižniki + kalčki rdeče pese
• Tris finger kanapejev (pašteta s tartufi + skuta z jurčki + hladen rostbif z zorjeno govedino, marinirana čebula)
Damjan Fink (Gostilna na gradu, Ljubljana)
• Na roko rezan jelenov tatar, lisičke in borovnice
• Tolminska planinska skuta, istrski paradižnik in šopek poletnih zelišč
Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
• Jeseter v miso preobleki
• Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
• Sadje izpod peke
30. 6.
Borut Jovan (Galerija okusov, Petrovče)
• Jeseter v miso preobleki
• Mille feuille s kozjim sirom in zelenjavo
• Sadje izpod peke
Sebastijan Kovačič (Hiša Torkla, Korte)
• TunBurger (file tune, rezina telečjega fileja, avokado pire)
• Frika z lisičkami (rösti, pena slane bovške skute, pečen ovčji sir, čips pancete, lisičke, prepeličje jajce 62 stopinj)
Simon Komel (Gostilna Kobjeglava, Štanjel)
• Kroglica iz domače skute z mlado salamo ter kraškimi zelišči na krokantnem krompirčku
• Hrustljava piščančja bedrca na pisani zelenjavi s pikantno omako
1. 7.
Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje)
• Zupanove ribe v Podvinski solati
• Urošev in Pepijev hotdog s tepko
Bine Volčič (Gostilna pri šefu, Medvode)
• Goveji hrbet kot tagliata, krompirjev polpet, šitaki krema, topljen sir, pikantni condimment
• Dušene koprive, pečen krompir, paradižnikov konkase, domače kislo mleko
Igor Jagodic (Strelec, Ljubljana)
• Piranski brancin v kruhu (brancin pečen v ovoju kruha, limonova majoneza, zelišča, kandiran paradižnik)
• Govedina s čebulo (počasi kuhana ter pečena goveja lička in goveji rep, mlada čebula, drobnjak, pire čebule, ocvrta čebula)
• Jagode in čokolada
2. 7.
Miriam Novak (Domačija Novak, Sadinja vas)
• Divji štruklji s slanino
• Čičerika z izgubljenim jajcem
Marko Pavčnik (Pavus, grad Tabor Laško)
• Kokošja terina polnjena z dimljeno kračo, rdeča čebula, hruška in brioš
• 3 × pivo: ganaš dark piva, mus club piva, espuma eliksirja in čokoladni brownie
Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom)
• Žemljice kuhane v medeni sopari z mladim pujskom in kumaričnim kimchijem• Gozd in potok (sashimi postrvi, domači fižolov miso in gozdni dodatki)
3. 7.
Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)
• Ravioli s kozjo skuto in ajdovo kašo na blitvi
• Žrebiček z zelišči in mlado zelenjavo
Roberto Gregorčič (Oštarija, Dolenjske Toplice)
• Dolenjski fižolov štrukelj s slanino in kozjim sirom v omaki iz mavrahov, ocvrte koprive
• Pečena prosena kaša s pehtranom in semeni konoplje na karamelizirani pikantni rdeči pesi, grahov pire
Gorazd Potočnik (Sladkozvočje)
• Čokoladni kebab
• Čokolada in hruške
4. 7.
Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
• Chicken terriyaki ali chicken kara age
• Yakisoba
• Makroni
Tomi Gregorinčič (Rožmarin, Maribor)
• Jadranski brancin, polenta in črne olive
• Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
• Čokolada, nougat in banane
Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
• Pišek z ješprenjem
• Pohorski tartuf
5. 7.
Grega Božičnik (Sushimama in Tokyo piknik, Ljubljana)
• Chicken terriyaki ali chicken kara age
• Yakisoba
• Makroni
Mišo Krojsl (Rožmarin, Maribor)
• Jadranski brancin, polenta in črne olive
• Štajerska teletina, jurčki in ajdova kaša
• Čokolada, nougat in banane
Slaviša Amidžič (Hotel Arena, Maribor)
• Pišek z ješprenjem
• Pohorski tartuf
Kaja Sajovic
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje