Pokuševalci se vin lotijo po natančnem protokolu. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Pokuševalci se vin lotijo po natančnem protokolu. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Degustatorji na delu
Pravila so zelo natančna
Kako postati degustator?
Izbiramo vinske šampione

Prireditev Vino Ljubljana poteka letos že 55. po vrsti in spada med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu.

Alkoholne pijače – 29 vzorcev iz 4 držav – je že ocenjevalo pet pokuševalcev iz Slovenije, Srbije, BiH in Črne Gore, vinske vzorce pa bo do ponedeljka okušalo 23 tujih in 37 domačih degustatorjev. Pokuševalci vin prihajajo iz 17 držav, ocenjevali pa bodo 470 vinskih vzorcev iz 17 držav. Slovesna podelitev za nagrajene vzorce vin in alkoholnih pijač, na kateri bodo nagradili zmagovalce z medaljami in diplomami bo 16. junija.

Vino Ljubljana poteka pod pokroviteljstvom vseh treh najpomembnejših svetovnih organizacij, odgovornih za senzorično analizo vin: Mednarodne organizacije za trto in vino iz Pariza; Mednarodne zveze enologov iz Pariza in VinaFed – Svetovne organizacije mednarodnih ocenjevanj vina in alkoholnih pijač iz Montreala.

Posebej določena svetloba, temperatura in vlažnost
Za ocenjevanje veljajo stroga pravila, ki jih določijo vse tri omenjene organizacije, pokuševalci pa dobijo pred sabo anonimne oziroma neznane vzorce vina in jih ocenijo po 100 točkovni metodi. Na ocenjevanju v predstavljajo tuji vzorci v povprečju 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov pa je domačih. Pokuševalci imajo poleg steklenico z vodo za nevtraliziranje okusa, po potrebi pa lahko za ocenjevanje videza uporabijo tudi namizno lučko. Treba je tudi omeniti, da vse poteka v tišini. Ocenjevanje naj bi potekalo v prostoru, kjer mora biti temperatura med 18 in 22 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa znaša 70 odstotkov. V enem dopoldnevu se v več serijah oceni vsega skupaj okrog 45 vzorcev, v eni seriji pa je okrog 15 vin. Zbrane podatke vnašajo pokuševalci v svoj računalnik.

Preberite si še: Na zastonj sladoled in vino

Kako postati pokuševalec?
Pred našo kamero smo dobili predsednika ocenjevanja, slovenskega enologa Iztoka Klenarja, ki nam je povedal marsikaj zanimivega o celotnem dogodku; Matjaž Kovačič, enolog svetovalec, ki skrbi za tehnični del ocenjevanja, nam je razložil, kako se izvaja samo ocenjevanje in zagotavlja upoštevanje pravil, degustator in vinar Bojan Kobal pa nam je razložil, kako postati pokuševalec in kakšna je razlika med pokuševalcem, "sommelierjem" in enologom. Več si poglejte v priloženih posnetkih.

Zgodovina sega v čas Napoleona
Prireditev Vino Ljubljana poteka od leta 1955 in velja za najstarejše mednarodno ocenjevanje vin na svetu. Naj spomnimo, da je Ljubljana kot mesto vina in trte že od srednjega veka zelo pomembno vinsko trgovsko mesto. Že leta 1811 je bila v Ljubljani pokušina ilirskih vin, prva razstava vina pa na Ljubljanskem velesejmu v okviru razstave Ljubljana v jeseni leta 1926. Predhodnica zdajšnje prireditve, prva jugoslovanska razstava vin, je potekala leta 1954. Leta 1976 je bila v Ljubljani generalna skupščina OIV, mednarodno ocenjevanje pa je prvič potekalo po njegovih pravilih. Od leta 1990 lahko nagrajenci oziroma odlikovanci ocenjevanja v Ljubljani uporabljajo ta odličja tudi v promocijske namene v državah članicah Evropske unije.

Kdo bo vinski šampion?
Na slovesni podelitvi za nagrajene vzorce vin in alkoholnih pijač 16. junija bodo razglasili in nagradili dobitnike priznanj. Dva zmagovalca bodo določili na podlagi mednarodnega ocenjevanja alkoholnih pijač, z mednarodnega ocenjevanja vinskih vzorcev pa svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnih okolišev, slovenske prvake sort, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti, ter velike zlate medalje.

Jure Rejec

Degustatorji na delu
Pravila so zelo natančna
Kako postati degustator?
Izbiramo vinske šampione