Škisova tržnica je priložnost za spoznavanja vedno novih značilnosti slovenskih regij na vseh mogočih področjih. Letos pa se jim je pridružila še Evropska vas in tako študentsko tržnico krstila še v mednarodnem pomenu. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Škisova tržnica je priložnost za spoznavanja vedno novih značilnosti slovenskih regij na vseh mogočih področjih. Letos pa se jim je pridružila še Evropska vas in tako študentsko tržnico krstila še v mednarodnem pomenu. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Sirtaki na Škisovi tržnici
Godba na Škisovi tržnici
Nagradni kviz iz Evropske vasi

Škisova tržnica je ena izmed najbolje obiskanih in vsaj, kar se programskih vsebin tiče, izredno barvita študentska prireditev. Kot smo že razkrili, je potekala na prizorišču telovadišča Ilirija vse od 12. ure dopoldne pa do približno druge ure zjutraj. Tudi letos je bila rdeča nit prireditve predstaviti kulinarične posebnosti vseh slovenskih in evropskih regij oz. pokrajin, vključno z njihovimi etnografsko-kulturnimi posebnostmi.

Celodnevna prireditev
Organizatorji si vsako leto znova prizadevajo, da obiskovalcem, ki so večinoma študentje (a naj potolažimo tudi neštudente: vstopnine ni, in ne, varnostnikom pri vhodu ni potrebno kazati študentske izkaznice), vsaj za en dan ni dolgčas. Programsko je tržnica razdeljena na dva dela: dnevnega in večernega. Dnevni je trajal od 12. do 18. ure in je ponujal dobrote s stojnic več kot petdesetih slovenskih študentskih klubov, ki so bili razdeljeni v šest regijskih otočkov, za prepoznavnost katerih so služile barve balončkov na tistem območju.

Vsestranska ustvarjalnost
Zraven kulinarične posebnosti se je vsak študentski klub na svojevrsten način poskušal izkazati še z bolj ali manj kratkim kulturno-etnografskim vložkom, če smo se pred določenim "štantom" prikazali ob pravem trenutku. Manjkalo pa ni seveda tudi cel kup vsebin iz spremljevalnega programa, ki so ga pripravile različne organizacije, turistične agencije, pokrovitelji Škisove tržnice in sploh vsi, ki so kakor koli prispevali k uresničitvi svoje najbolj čudne, a privlačne ideje. Naj jih naštejemo le nekaj: žonglerska delavnica, urejanje pričesk, namizni nogomet, promotorji zdravega življenja, izdelovanje okraskov, poslikava oblačil, poslikava telesa in podobno.

Drugačnost od prejšnjih tržnic
9. maj ni navaden (majski) dan; naj vas spomnimo, da ima ta dan rojstni dan naša precej nova (razširjena) dežela Evropa in posledice tega (praznovanja) je bilo moč začutiti tudi na študentski tržnici. Letos so nam organizatorji namreč ponudili novost: Evropsko vas (European Village), v kateri prebiva sedem evropskih držav: Švedska, Grčija, Turčija, Litva, Poljska, Češka in Madžarska. Omenjena vas je bila prepoznavna po modri barvi, ki je že tako ali tako rezervirana za Evropo. Podobno kot vsi slovenski študentski klubi so se tudi študentje iz omenjenih sedmih evropskih držav trudili, da nam skozi kulinarične dobrote in na humoren, sproščen način prikažejo značilnosti svoje dežele.

Večerni program se je, kot večina celodnevnih študentskih prireditev, končal s koncerti. Manjkalo ni niti nekaj kapljic dežja. Sicer pa je po mnenju nekaterih "moker študentski žur najboljši žur", kajti če domov ne prineseš vsaj malce blata, te lahko čaka vprašanje: "Se je splačalo biti tam?"

Tanja Mojzer





























































Sirtaki na Škisovi tržnici
Godba na Škisovi tržnici
Nagradni kviz iz Evropske vasi
Okoli 13. ure, malce po uradnem odprtju desete Škisove tržnice, je bila v naš objektiv zajeta ta podoba. Obiskovalci so se sproščeno sprehajali, oder pa so zapolnili že prvi nastopajoči. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Kaj menite, da so nam ponujali iz Kluba ptujskih študentov? Nekaj, kar je vidno na tej fotografiji: paradižnik, paprika, čebula, rdeče in belo vino. V ozadju pa so pripravljali še slastne pečene perutničke po ptujsko. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Pršut. Le kje ga ne manjka? Na Krasu, vendar. No, priznati je treba, da je bil ta pršut resnično za 10. Pohvaliti moramo študente, da so se ga naučili rezati na tanke rezine. Morda le priporočilo: kakšna zelenjava, razen kislih kumaric, bi se zraven odlično prilegla. Sicer pa jim oprostimo, ker je tudi kraški teran bil več kot odličen. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Zmajeva slina. Zanimiv naziv za napitek. Iz kluba študentov občin Postojne in Pivke so nam zagotavljali, da je to izvirna zmajeva slina, naravnost iz Postojnske jame. Okus zelenega napitka: rahlo kisel, barva je sicer zelo zanimiva, a po dveh ali treh kozarčkih te gosenično barvite snovi v tekočem agregatnem stanju bi vas nedvomno drugi dan bolela glava. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Frika med pripravo. Frika je krompir, narezan na malce debelejše kolobarčke, ki se mu doda tolminski sir. Okusna jed, pa še enostavna za pripravo. Predstavili so nam jo seveda študentje iz kluba Tolmin. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Pa smo že pri ustvarjalnih pridihih tržnice. Z barvami za tekstil so nekateri z izrednim veseljem posegli po oblikovanju svoje majice. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Tisti, ki še vedno prisegate na pravi obrok, kjer se lahko lepo kulturno usedete in jeste s priborom, tudi na študentski tržnici niste bili prikrajšani. Okrepčevalnica Študentska žlica je ponujala prav to. Le (plastičnih) kozarcev jim je prehitro zmanjkalo. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Modra preproga, na sredini oder, vse okrog pa stojnice sedmih evropskih držav - da, tako je, to je Evropska vas. Letošnji dodatek Škisovi tržnici. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Lokum oz. Turkish Delight - zanimivi, s sladkorjem v prahu posuti turški bonboni. Če verjamete ali ne, se njihov sladki okus odlično poudari s črnimi olivami, ki so jih tudi ponujali. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Ljubitelji sadnih napitkov brez alkohola so se lahko naužili različnih koktejlov in si tako zvišali nivo vitaminov ter odšli s tržnice z vsaj malce manj slabe vesti. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Ko se je prikazala, so jo fotografi takoj oblegali z prav vseh strani. Mi nismo bili izjema. Sicer pa se čas poletnih festivalov vztrajno pribižuje, zato se kar navadite, da srečate še kakšno porisano dekle ali porisanega fanta. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Še en zdrav biser, poznan pod imenom Z glavo na zabavo. Ja, takšnih bi lahko bilo več. Opozarjali so na varno vožnjo, brez alkohola in na sploh na zdrav način zabave (brez oz. z omejeno količino alkohola), ki bi Slovencem res že počasi lahko prilezel nekam tam (kam že?) proti zavesti. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
V VIP-prostoru smo našli nekaj politično razpoloženih ljudi. V rumeni majici Darko Krajnc (predsednik SMS-a in morda prihodnji predsednik Slovenije, kar bo znano jeseni), na sredi Marko Pavliha (poslanec DZ-ja, ki je prestopil iz LDS v SD) in v rdeči majici Uroš Brežan (župan občine Tolmin in podpredsednik SMS-a). Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Tik pred VIP-prostorom je bil še en oder, ki je ponujal priložnost za različne DJ-je in ljubitelje housa, plesne glasbe. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Že se je dan prelevil v večer in na glavnem odru ni bilo dolgčas. Najprej sta nas predramili še nekoliko neuveljavljeni skupini Ultra in Icecream. Sledili so jima metalci iz Hrvaške pod imenom Father, še za njimi pa Gušti in Polona. Polona je bila odlično razpoložena in je presenečala z interpretacijo, čeprav je njun repertoar na skoraj vsakem koncertu popolnoma enak. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Kdor zna, pač zna. Če bi bila v skupini ocenjevalcev oz. kritikov nastopajočih rockovskih glasbenikov, bi šankrockovcem podelila čisto desetko. Zelo razgiban repertoar, ki je ponujal glasbo z različnim razpoloženjskim stanjem - od nežnih balad o Metulju in Pravljici o mavričnih ljudeh, do raperskih pridihov v pesmi Dej bolj naglas (Pri kateri je Matjaž bil hkrati Matjaž in Boštjan) do najnovejše, nekoliko pop-rock obarvane Sence sebe. Manjkali pa niso niti Matjaževi uvodi v določeno skladbo. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer
Vladek iz Prekmurja je študentskih žurov vajen že kot nošenja spodnjic. A še kar da se mu. Pa res. Kot da igra prvič. V prijetnem vzdušju njegovega vokala in brenkanja na (črno) kitaro se je tako zaokrožil program Škisove tržnice 2007. Foto: RTV SLO/Tanja Mojzer