Jajca, kuhana v urinu, pridejo skupaj s pomladjo. Foto: EPA
Jajca, kuhana v urinu, pridejo skupaj s pomladjo. Foto: EPA

Za vsako jajce, kuhano v urinu, je treba odšteti 23 centov, pred kotli pa je vedno dolga vrsta, saj gre za tradicionalno kitajsko kulinarično specialiteto, ki so jo leta 2008 v Dongdžangu zavarovali kot kulturno dediščino. Prodajalci vam bodo pred nakupom zatrdili, da vam bodo taka jajca pomagala pri premagovanju spomladanske utrujenosti, vas poleti obvarovala pred vročinsko kapjo in ugodno vplivala na vašo spolno slo.

Po idealnem receptu naj bi kuhanim jajcem nekoliko zdrobili lupino in jih nato še enkrat dali kuhat nazaj v urin, da se "zlata tekočina" čim bolj vpije v rumenjak in beljak. A "podlage za kuhanje" v kotel ne prispeva kar prodajalec sam, saj se morajo jajca kuhati v urinu dečkov, ki še niso prišli v puberteto - v starodavni medicini so ga namreč kot sestavino za povečanje učinkovitosti dodajali zdravilom, zato ljudje še danes verjamejo v njegove pozitivne učinke. Z njimi pa se ne strinjajo strokovnjaki, saj zdravniki z oddelka za nefrologijo opozarjajo, da je urin pravzaprav odpadek iz človeškega telesa in ne vsebuje sestavin, ki bi bile koristne za človekovo zdravje.

Ljubitelji te kulinarične posebnosti pa se na njihovo mnenje ne ozirajo in komaj čakajo na začetek pomladi, ko se bodo prodajalci spet v šole odpravili z vedri in se vrnili z zlato tekočino, v kateri bodo nato skuhali - po njihovem mnenju - najboljša jajca na svetu!