Študija je pokazala, da bodo posamezniki, ki delajo več kot 48 ur na teden, kolikor je predpisani najdaljši delavnik v EU-ju, bolj verjetno uživali "tvegane" količine alkohola.
Z raziskavo, objavljeno v reviji BMJ, je bilo ugotovljeno, da je pri tistih, ki delajo več kot osem ur na dan, 11 odstotkov večja verjetnost, da bodo uživali tvegane količine alkoholnih pijač, povzema francoska tiskovna agencija AFP.
Pri posameznikih, ki delajo od 49 do 54 ur na teden, je 13 odstotkov več možnosti, da bodo uživali tvegane količine alkohola, kot tisti, ki delajo od 35 do 40 ur na teden. Tisti, ki delajo 55 ur ali več na teden, imajo za to 12 odstotkov več možnosti.
Tvegana količina alkohola pomeni več kot 14 enot na teden za ženske in 21 enot za moške - več kot toliko pomeni večje tveganje za bolezni jeter in srca, raka, kap in duševne motnje. Enota alkohola je približno dva decilitra piva, slab deciliter vina ali 0,25 decilitra žgane pijače.
V raziskavo je bilo zajetih več kot deset razvitih držav, med njimi Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Japonska, Kanada, Nova Zelandija, Španija, Švedska, Tajvan, Velika Britanija in ZDA.
Dolg delovni čas so v preteklosti že povezali z boleznimi srca in ožilja, depresijo in anksioznostjo.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje