Mediana TGI Slovenia je raziskovala, po katerih sladkarijah Slovenci najraje posegajo. Med 13 raziskovanimi kategorijami sladkih prigrizkov je prvo mesto skoraj brez konkurence zavzela čokolada. V preteklih 12 mesecih jo je jedlo največ prebivalcev Slovenije – privošči si jo kar devet od desetih Slovencev, na vrh seznama se je tako uvrstila z 91 odstotki. Z 58 odstotki tako prevladuje mlečna čokolada, z 37 odstotki ji sledi temna, samo osem odstotkov slovenskih prebivalcev pa uživa v beli čokoladi. Po priljubljenosti čokoladi sledijo piškoti, bomboni, drobne čokolade in sladoledi.
Informacije o sladkih pregrehah so analizirali tudi glede na socio-demografske značilnosti. Tako po čokoladi najraje posegajo nezaposleni, ki iščejo prvo zaposlitev. Tem se pridružujejo tudi tisti z visoko izobrazbo, iz urbanih naselij, ki živijo v stanovanju, ter tisti, ki imajo otroke. Pri piškotih prevladujejo tisti, ki so dokončali osnovno šolo, gospodinje, poročeni in upokojenci, ki prebivajo predvsem v hišah.
K bombonom se največkrat zatečeta generacija Z in X, torej najstniki in tisti, ki so v petdesetih letih, iz manjših naselij do 5000 prebivalcev. Družinske ali drobne sladolede si nadpovprečno pogosto privoščijo tisti iz obalno-kraške in pomurske regije, tisti, ki so upokojeni, imajo otroke ali pa so glede na zakonski stan razvezani. Po žitnih ploščicah raje posegajo ženske srednjih let z visoko izobrazbo, ki se 2- do 3-krat tedensko ukvarjajo s športom in živijo s partnerjem. Bombonjere kupujejo predvsem ženske, tisti z višjo izobrazbo, upokojenci, 40-letniki in starejši od 70 let, ljudje z otroki in vnuki.
Čokoholiki imajo lahko zdravstvene težave
Podatki so obravnavali tudi, kakšen je odnos do gibanja in zdravstveno stanje ljubiteljev posamezne vrste prigrizkov. Tako si del tistih, ki si čokolado privoščijo vsaj enkrat na dan, prehranjuje še bolj zdravo od populacije in redno telovadi, največ se jih trudi, da bi živela zdravo, a jim za to zmanjka časa.
Dobra petina se zaveda, da je v zadnjem času zapostavila skrb zase, zelo malo ljubiteljev čokolad pa je takšnih, da se z zdravjem sploh ne obremenjujejo.
Mediana TGI Slovenia je sicer ugotovila, da imajo ljubitelji čokolade glede na populacijo nadpovprečno veliko težav s pomanjkanjem apetita, drisko, depresijo, bolečinami v žrelu, menstrualnimi krči, aknami, slabostjo, nespečnostjo, osteoporozo, izčrpanostjo, artritisom, tesnobo, migrenami in z zobmi.
Čeprav ni najbolj verjetno, da je vzrok omenjenih težav le čezmerno uživanje čokolade, obstaja povezava med omenjenimi zdravstvenimi težavami in dopaminskimi nagradami. Z zmanjšanjem vnosa sladkorja sicer zmanjšamo krvni tlak in možnosti za srčni infarkt, vseeno pa se z zaužitjem sladkorja sproža dopamin, ki je povezan z dobrim počutjem.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje