Piščančki varujejo šentjernejske velikonočne pirhe. Foto: Stane Bregar
Piščančki varujejo šentjernejske velikonočne pirhe. Foto: Stane Bregar

Največji trgovci v času pred velikonočnimi prazniki prodajo več milijonov jajc, občutno večjo prodajo pa ugotavljajo tudi pri drugih velikonočnih živilih.

V Mercatorju prodajo pred velikonočnimi prazniki skupaj 260.000 pirhov, torej že skuhanih in pobarvanih jajc in belih jajc za barvanje. Drugih, navadnih jajc prodajo v tem času dvakrat več, kot je sicer mesečno povprečje. Gre torej za več milijonov jajc.

Šunke in suhomesnatih izdelkov prodajo vsaj 10-krat več, kot je sicer mesečno povprečje. Potice prodajo okoli 38 odstotkov celoletne količine, največ se je proda okrog božiča in novega leta, nekaj več pa tudi v času trgatve in martinovanja. V Mercatorju prodajo največ orehove potice, in sicer 60 odstotkov. Hrena pa v dneh pred veliko nočjo prodajo 27 odstotkov celoletne količine.

V prodajni mreži Tuš predvidevajo, da bodo v velikonočnem času prodali več kot 100 ton prekajenega mesa, več kot 1,8 milijona jajc, več kot 40.000 kosov različnih potic in več kot 30 ton hrenove korenine. Prodaja omenjenih izdelkov je v tem predprazničnem in prazničnem času vsekakor višja kot v preostalih mesecih. Prodajajo tudi že obarvana jajca, katerih delež prodaje med jajci je zelo majhen.

Koliko jajc "znesemo" Slovenci?
Po podatkih, objavljenih na straneh Kmetijskega inštituta Slovenije, smo leta 2010 v Sloveniji priredili 357 milijonov jajc. Ob upoštevanju povprečne mase 60 gramov na jajce je domača prireja jajc v letu 2010 znašala 21.400 ton.

V letu 2010 je bila domača poraba jajc 23.100 ton. Poraba jajc za prehrano je bila okoli 10 kilogramov na prebivalca. Po porabi na prebivalca Slovenija, kljub povečanju v zadnjih letih, še vedno zaostaja za povprečjem EU, kjer je okoli 13 kilogramov.