Nekaj dni vsako pomlad in jesen beneška laguna obrodi prav poseben kulinarični priboljšek - mlade rakovice, ki so odvrgle svoje "mlečne" oklepe, odrasli oklepi pa jim še niso zrasli. To okno priložnosti je veliko vsega nekaj ur, v tem času pa beneški ribiči vržejo mreže.
Če rakovic moeche, kot jim pravijo v beneškem narečju, v tem času takoj ne ulovijo, je že prepozno, saj njihova mehka zunanjost hitro otrdi. Tiste, ki jih po
berejo pred levitvijo, hranijo v globokih sodih morske vode, dokler ne pride do njihove transformacije.
|
Ribiči, imenovani moécanti, za lov na tovrstne rakovice uporabljajo tradicionalno metodo z zabodnimi mrežami, s katero ne posegajo preveč v morski biosistem. Središča lova na moeche so Chioggia, Giudecca in Burano.
Ko moeche enkrat prispejo do ribjih tržnic in miz tratorij, pa niso poceni. V povprečju boste za kilogram te delikatese odšteli med 50 in 80 evrov.
Ikona že v starih Benetkah
Beneški kuharski mojstri moeche najraje postrežejo panirane. "Moeche imajo tipično sladkobo rakovic, ki pa ji slanost lagunske vode doda še slasten, slankast priokus," razlaga Francesco Agopyan, lastnik restavracije Antiche Carampane. "To je zelo priljubljena jed, še posebej med Benečani, ampak tudi drugi jo obožujejo. Gre za posebno jed."
Rakovice moeche pa so več kot samo slastna kulinarična tradicija mesta na laguni. Zgodovinarji pravijo, da prežemajo tudi beneško umetniško tradicijo.
Na slikah in kipih je beneški lev, simbol mesta, tako pogosto upodobljen s krili okoli svoje glave. Oblika spominja na klešče rakovice, v Benetkah pa leva, upodobljenega na tak način, pogosto imenujejo za "moeco".
<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje