Tudi slovenski gostje so v zadnjih letih postali zahtevnejši, želijo ne samo jesti, ampak dobro jesti, je v oddaji Ob osmih ob začetku jesenskega Tedna restavracij dejal Uroš Mencinger. "Moramo biti radovedni, ne smemo se sprijazniti s tem, da smo lačni in zaviti v najbližjo, najhitrejšo ali najcenejšo restavracijo. Radovednost nas mora pripeljati do tega, da na hrano gledamo globlje, bolj slojevito. Da o njej razmišljamo, spoznavamo okuse."
To omogoča tudi teden restavracij, ki je postal kar nekakšno gibanje. "Če se izrazim bolj športno, če sem že njegov selektor, imamo vse več navijačev, ki radi dobro jejo in vedo, kdaj je čas v letu, ki jim to omogoča. Spomladi in jeseni."
Letos na tednu sodeluje 107 restavracij s trihodnimi meniji in pozdravom iz kuhinje. Ne gre samo za restavracije z Michelinovimi zvezdicami. V prav vseh se dobro je, pravi Mencinger. "Ljudje so ugotovili, da se povsod potrudijo, tudi tam, kjer imajo samo en srček – mogoče še bolj kot tam, kjer imajo tri. S treh se je tudi težko dvigniti na neko višjo raven in spustiti ceno. Tisti, ki imajo en srček, se prav zares zelo potrudijo," je dejal. Teden restavracij je najokusnejši teden v letu, veliko je takih gostov, ki ne obiščejo samo ene, ampak več restavracij. Zanimanje raste. In če smo začeli s trideset tisoč gosti, jih zdaj restavracije obišče približno sto deset tisoč skupaj v spomladanskem in jesenskem Tednu restavracij.
Sezonsko, lokalno, kakovostno
Restavracije in šefe, ki sodelujejo v spomladanskem in jesenskem Tednu restavracij, spodbujamo, naj za svoje menije izberejo sezonske sestavine, pravi Mencinger. "Če želimo kakovost, to ni hrana iz sestavin, ki se vozijo z letali, ki so zamrznjene, ki rastejo na drugih celinah. To je tisto, kar imamo okoli sebe. To je naša lokalna hrana. Prav to je Teden restavracij. Izbrana slovenska kulinarika." Pridružuje se tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prek promocije sheme izbrana kakovost Slovenije, ki se nanaša na meso, mleko in sadje. "S tem so zadovoljni tudi šefi, saj je vedno izziv, kako priti do dobrih sestavin."
Pogovor v celoti v novi epizodi oddaje Ob osmih.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje