Potrebujemo:
Testo:
- 600 g namenske moke za kvašeno testo sobne temperature
- zavojček svežega kvasa (42 g) ali tri čajne žličke suhega
- 3 drobno naribane korenčke (približno 250 g)
- 2,5 dl toplega mleka
- 60 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 50 g stopljene margarine
- 1 vanilj strok
- žlička kurkume
- sok in lupinica ene pomaranče
- malo pomarančnega likerja (po želji)
- pol žličke soli

Nadev:
- 250 g rdeče marmelade (brusnica, jagoda, dren…)
- 150 g grobo mletih lešnikov
- sok in lupinica limone
- nekaj celih lešnikov

Premaz:
- eno jajce stepemo z dvema žlicama mleka

V posebni posodi dobro zmešamo s paličnim mešalnikom nariban korenček, toplo mleko, jajca in sladkor. Dodamo kvas, žlico moke in premešamo z vilico (ne s paličnim), da se raztopi. Pokrijemo in damo na toplo vzhajat za vsaj 10 minut (suhi kvas malo dlje).

V drugi posodi zmešamo stopljeno margarino, sok in lupinica pomaranče, sol in vse začimbe ter liker (po želji).

V posodo z moko vlijemo kvasno mešanico in dobro pregnetemo z mešalnikom. Za tem dodamo margarino in vse skupaj gnetemo z mešalnikom še približno 10 minut tako, da dobimo elastično testo, ki odstopa od stene. Po potrebi dodamo moko ali mleko, če je testo premehko oziroma presuho.


Testo potresemo z moko, pokrijemo in naj vzhaja na dvojno količino, približno 45 minut do ene ure. Lahko pa testo damo vzhajati čez noč v hladilnik.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik in premažemo z marmelado, ki smo ji vmešali limonin sok in grobo mlete lešnike. Tesno zvijemo.

Zvitek razrežemo na 4 večje in 4 manjše kose.
V namaščen in s peki papirjem obložen okrogel pekač te kose zložimo v enaki razdalji tako, da prerezani deli gledajo drug proti drugemu. Pokrijemo in pustimo vzhajati 15-20 minut.

Med tem pripravimo okraske iz belega testa (naslednji recept).

Ko je testo vzhajano, ga premažemo z jajcem in nanj po želji «nalepimo« okraske iz belega testa. Okraskov ne premazujemo, če želimo ohraniti lepo belo barvo. V sredino lahko položimo okrasek v obliki kroga, kamor bomo kasneje postavili svečko.

Pečemo približno pol ure na 180°C, nato pokrijemo z aluminijasto folijo in spečemo do konca, še približno 15-20 minut.

Ohlajeno posujemo po želji še s sladkorjem v prahu in okrasimo s svečko.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro