Račka z medenimi hruškami, suhimi slivami in kostanjem
Račko posolimo in popopramo. Začinimo z rožmarinom in timijanom. Račko skupaj z račjo mastjo, vstavimo v vrečko za vakumiranje in položimo v pečico. Pečico nastavimo na 60° in kuhamo dve uri.
Medtem pripravimo sladko medeno omako. Očiščeno hruško in suhe slive skuhamo v belem vinu. Dodamo še tri žlice medu. Kuhamo cca. 15 minut. Proti
koncu dodamo še kuhan kostanj. Po dveh urah vzamemo račko iz vrečke in jo obrišemo. Račko položimo na srednje vročo ponev. Najprej jo pečemo na strani kjer je koža. Zapečemo do zlatorjave barve.
Mešane gobe na žaru s panceto, kostanjem, orehi in skuto
Berivko operemo in dobro osušimo. Kostanj skuhamo in olupimo.
Gobe očistimo in narežemo na rezine. Na oljčnem olju jih zlato rjavo opečemo, solimo in popramo.
Mlad sir na hitro popečemo. Berivko začinimo s soljo, oljčnim oljem, balzamičnim kisom, dodamo tudi na grobo nasekljan peteršilj.
Položimo na krožnik, nanjo pa pečene jurčke, kostanj, mlad sir in tanke rezine popečene pancete. Po vrhu potrosimo še z orehi.
Slani štrukelj iz kostanjev
V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo razžvrkljano jajce. Prilijemo olje in mlačno vodo, ki smo jo zmešali s soljo in kisom. Sestavine s prsti dobro premešamo, da se sprimejo skupaj in dobimo grobo testo.
Testo nato z rokami gnetemo toliko časa, da postane povsem mehko, gladko in elastično ter se ne oprijemlje rok. Če je preveč suho, prilijemo še malo vode. Ugneteno testo oblikujemo hlebček, ki ga premažemo z oljem, pokrijemo s pogreto skledo in pri sobni temperaturi pustimo počivati 30 do 60 minut.
Kostanj kuhamo skupaj z soljo, majaronom in timijanom. Kuhan kostanj olupimo in naredimo pire. Pire zmešamo skupaj s pasirano skuto. Kot alternativo, lahko uporabimo tudi skuto ali kakšen svež sir.
Spočito testo na kuhinjskem čim bolj tanko razvlečemo. To storimo tako, da pod testo damo eno ali obe roki, nato pa ga s hrbtno stranjo rok počasi in previdno vlečemo od sredine proti robu, proti sebi, da dobimo na sredini primerno tanko testo. Debel rob ob straneh obrežemo.
Nadev namažemo po testu in ga s pomočjo kuhinjskega serveta zvijemo. Štrukelj skupaj s servetom kuhamo v slanem kropu 30 minut.
Kuhan štrukelj narežemo in postrežemo.