Narastek s štorovkami in proseno kašo
Štorovke najprej očistimo in jih blanširamo v slanem kropu ter ocedimo in splaknemo s slano vodo.
Prav tako skuhamo proseno kašo, ki jo prav tako ocedimo.
Na maslu popražimo čebulo, štorovke in česen ter začinimo. Jajca ločimo rumenjake od beljakov ter iz beljakov naredimo sneg, rumenjake pa penasto umešamo.
V skledi zmešamo popražene štorovke, proseno kašo in rumenjake, nato pa še rahlo umešamo sneg in moko. Po potrebi maso še začinimo, spečemo v modelih ali ognjevarni posodi, ki jo predhodno namažemo z maslom in posujemo s krušnimi drobtinami.
Zraven ponudimo mlado solato ali črno redkev.
Krompirjeva juha s štorovkami in klobaso
Zelenjavo olupimo in narežemo, štorovke pa očistimo in zblanširamo.
Na masti popražimo moko, dodamo čebulo in česen, da zarumeni, nato dodamo štorovke, ki jih hitro popražimo, zatem pa vse skupaj zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Dodamo še vso zelenjavo in narezano klobaso na kolobarje. Dodamo še lovor in luštrek ter kuhamo 15-20 minut.
Polpeti (faširanje) iz štorovk
Štorovke zblanširamo in ohladimo ter jih nasekljamo ali zmeljemo v multipraktiku.
Sesekljanim štorovkam dodamo popraženo čebulo, česen, sol, poper, drobtine, jajca ter
peteršilj. Če je masa premokra, lahko dodamo tudi nekaj moke.
Maso pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo, nato pa oblikujemo polpete, ki jih lahko povaljamo še v drobtine in jih spečemo na ponvi na olju.
Zraven lahko ponudimo radič s toplim krompirjem.