Drobnjakovi polžki

Sestavine:
Testo:
- 1 kg moke,
- 4 dag kvasa,
- 2 dag sladkorja,
- 2 dag soli,
- ½ dcl olja ali svinjske masti,
- 1 jajce za premaz
- 5 - 7 dcl vode.
Nadev:
- 1 kisla smetana,
- 1 jajce,
- sol in poper,
- pest narezanega drobnjaka.

Iz sestavin najprej zamesimo testo, ki naj vzhaja vsaj eno uro. Lahko ga tudi zamesimo in postavimo v hladilnik čez noč. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pult, razvaljamo ga približno 1 cm na debelo in ga premažemo z zmesjo jajca, kisle smetane, soli, popra in drobnjaka.

Testo zavijemo kot potico in narežemo kolačke široke približno 3−4 cm. Položimo jih na naoljen pekač, premažemo z razžvrkljano jajčko in lahko jih posujemo še z malo grobe morske soli. Pustimo jih še 10 minut vzhajati na pultu, nato pa jih pečemo v pečici približno 20−30 minut na 200 °C.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Drobnjakov namaz

Sestavine:
- 1 žlica kisle smetane,
- 1 žlica majoneze,
- 1 žlica kremnega sira,
- sol in poper,
- 1 žlica bučnega olja,
- nasekljan drobnjak.

Vse sestavine med seboj premešamo in začinimo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Drobnjakova juha

Sestavine:
- 2 velika krompirja,
- 1 l jušne osnove ali vode,
- 10 dag masla,
- 1 dcl smetane za kuhanje,
- 1 žlica moke,
- muškatni orešček,
- čebula,
- česen
- sol in poper,
- drobnjak,
- 12 dag gomoljne zelene.

Krompir in gomoljno zeleno olupimo in ju narežemo na kose, nato ju skuhamo v jušni osnovi ali vodi. Na maslu prepražimo nasekljano čebulo in česen, pomokamo in dodamo muškatni orešček, tako da dobimo prežganje.

Prežganje stresemo h kuhanemu krompirju in zeleni, dodamo eno pest narezanega drobnjaka, nato pa vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksamo v kremno juho.

Ko je juha pripravljena, jo po želji še začinimo in dodamo še eno pest narezanega drobnjaka.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Piščančja roladica z drobnjakovim nadevom na sotiranem korenčku

Sestavine:
- 2 piščančja fileja,
- ½ dcl smetane za kuhanje,
- 1 pest drobnjaka,
- 1 žlička gorčice,
- sol in poper,
- korenček,
- maslo,
- nekaj kapljic balzamičnega kisa.

Piščančji file razpremo, ga potolčemo in robove porežemo tako, da dobimo pravokotnik. Meso, ki smo ga obrezali, damo v mikser, dodamo smetano za kuhanje in začinimo ter dodamo še narezan drobnjak. Zmeljamo v farse – to bo naš nadev.

Na spodnji del zrezka nadevamo maso in jo zavijemo. Roladico začinimo in jo premažemo z malo gorčice ter povaljamo v nasekljanem drobnjaku.

Roladico lahko pečemo v ponvi ali pa jo zavijemo v aluminijasto folijo, ki jo naoljimo, in pečemo v pečici od 18 do 25 minut na 200 °C (odvisno od debeline roladice).

Korenček olupimo in ga narežemo na rezance, posotiramo ga na maslu ter začinimo s soljo in nekaj kapljicami balzamičnega kisa, ki uravnovesi sladkobo korenja.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro