Jesenska enolončnica s hrenovko in ajdovo kašo

Sestavine:
- 1 par hrenovk
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlica rdeče paprike v prahu
- 2 žlici svinjske masti
- 12 dag korenja
- 8 dag graha
- 10 dag gomoljne zelene
- 10 dag kolerabe
- 10 dag ajdove kaše
- 1 l jušne osnove
- 1 žlica paradižnikove mezge
- pest suhih jurčkov
- sol, poper
- 2 lovorova lista

Na masti prepražimo sesekljano čebulo, česen in hrenovko, dodamo papriko v prahu in paradižnikovo mezgo in vse skupaj popražimo.

Dodamo zelenjavo in suhe jurčke ter zalijemo z jušno osnovo. Ko zavre, po 15-ih minutah dodamo še ajdovo kašo in kuhamo še 10 minut.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Gratinirane pirine testenine s klobaso, bučo in porom

Sestavine:
- 40 dag pirinih testenin
- 1 par dimljene domače klobase
- 15 dag pora
- 20 dag hokaido buče
- 3 dl smetane za kuhanje
- 4 jajca
- 1 žlica svinjske masti
- 12-15 dag sira za gratiniranje
- muškatni orešček
- sol, poper
- peteršilj

Pirine testenine skuhamo v slanem kropu in jih speremo pod hladno vodo. Na svinjski masti prepražimo klobaso, por in bučo.Solimo, popramo in dodamo nasekljan peteršilj ter muškatni orešček.

Sestavine deloma ohladimo, posebej razmešamo smetano za kuhanje in jajca. Vmešamo klobaso in zelenjavo ter vse skupaj premešamo s testeninami.

Prestavimo v ognjevarno posodo, posujemo s sirom in pečemo v pečici 30 minut na 200 °C.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Kruhki mame mici s suho salamo

Sestavine:
- 4 rezine kruha
- 15 dag suhe salame
- 1 jajce
- 15 dag sira
- 2 žlici kisle smetane
- timijan
- strok naribanega česna

Kruh narežemo na rezine in ga postavimo na pekač. Suho salamo narežemo na tanke rezine in potem na kockice. Salamo damo v posodo, dodamo jajce, nariban sir, kislo smetano, timijan in strok naribanega česna ter vse skupaj dobro premešamo.

Vse skupaj pečemo v pečici 12-15 minut na 230 °C.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro