Zapečene krompirjeve rožice

Sestavine:
- 1 kg krompirja
- žlica masla
- sol, poper, muškatni orešček
- 3 rumenjaki

Pečico vklopimo na 220 - 240 stopinj. Krompir olupimo, narežemo in v manjši količini vode skuhamo do mehkega.

Odcedimo, dobro pretlačimo in odcejenega pustimo še minuto v loncu na štedilniku, da nekaj vode dodatno izpari.

Potem vmešamo maslo, nazadnje pa rumenjake.

Zmes naložimo v dresirno vrečko s širokim nastavkom in nabrizgamo na pekač ali nanj položimo kupčke krompirjeve zmesi kar z žličko.Porinemo v segreto pečico in pečemo 10 – 15 minut, da se hrustljavo zapečejo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Krompirjeve polpetke

Sestavine:
- 2 krompirja
- ščep soli
- žlica raztopljenega masla
- olje za peko po potrebi

Krompir drobno naribamo, stresemo v krpo in ožamemo ali ožamemo z rokami. Preložimo v posodo, solimo, dobro premešamo in prilijemo še maslo.

Ponev segrejemo, dodamo še malo olja ali masla, nato v ponev naložimo zmes v 2 ali 3 polpetke. Narahlo potlačimo, da jih stanjšamo, nato jih pečemo 2 – 3 minute na eni strani, da porjavijo, obrnemo in spečemo še po drugi strani. Takoj ponudimo kot prilogo.

Različica: Dodamo jajce in nekaj moke.


ALI

Sestavine:
- skodelica hladnega krompirjevega pireja
- jajce
- 1-2 žlici moke
- maščoba za peko

Pire dobro pretlačimo in premešamo z jajcem, nato dodamo moko, da dobimo gladko zmes, vendar redkejšo, kot za njoke.

V ponvi segrejemo maščobo, iz zmesi oblikujemo 3 polpetke in jih hrustljavo zapečemo v ponvi na obeh straneh.
Še vroče ponudimo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Slivovi cmoki

Sestavine:
- 500 g v oblicah kuhanega vročega krompirja
- ščep soli
- 125-150 g gladke moke
- 30 g pšeničnega zdroba
- lupinica pol eko limone
- 2 rumenjaka
- 30 g raztopljenega masla

- 12 celih sliv brez koščic
- 12 sladkornih kock
- maslo, drobtine in sladkor za zabelo in posip

Še vroč krompir olupimo, ga s pasirko za krompir pretlačimo v skledo. Solimo, dodamo zdrob, lupinico limone, maslo in rumenjaka ter narahlo zgnetemo testo. Pustimo ga pol ure počivati.

Po počitku testo razdelimo na 12 enakih delov. Vsakega malo sploščimo. V slivo namesto koščice damo kocko sladkorja in slivo postavimo na sredino testa. Ovijemo s testom, da dobimo kroglico – cmok.

V večjem loncu zavremo vodo, jo solimo. Cmoke polagamo v krop, vendar ne zapolnimo lonca povsem, da imajo cmoki dovolj prostora za gibanje. Ko voda znova zavre, jih nad šibkim ognjem kuhamo dalje 12 -15 minut, potem pa zabelimo z maslenimi drobtinami in sladkamo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Majaronov krompir s.Felicite Kalinšek

Sestavine za 6 oseb:
- 2 žlici maščobe
- žlica sesekljane čebule
- 2 žlici moke
- kis
- zelenjavna jušna osnova
- 3 stroki česna
- lovorov list
- lupinica limone
- majaron
- sol
- 6 kuhanih krompirjev v olupku
- poper

Čebulo in česen narežemo, krompir olupimo in narežemo na rezine.

V ponvi segrejemo maščobo, na njej popražimo čebulo in česen. Potresemo z moko in razmešamo s kisom in jušno osnovo. Začinimo z majaronom, lovorjem in lupinico limone, solimo in kuhamo 10 minut. Nato vmešamo krompir, pustimo, da prevre, popramo in takoj ponudimo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro