Zapečene krompirjeve rožice
Pečico vklopimo na 220 - 240 stopinj. Krompir olupimo, narežemo in v manjši količini vode skuhamo do mehkega.
Odcedimo, dobro pretlačimo in odcejenega pustimo še minuto v loncu na štedilniku, da nekaj vode dodatno izpari.
Potem vmešamo maslo, nazadnje pa rumenjake.
Zmes naložimo v dresirno vrečko s širokim nastavkom in nabrizgamo na pekač ali nanj položimo kupčke krompirjeve zmesi kar z žličko.Porinemo v segreto pečico in pečemo 10 – 15 minut, da se hrustljavo zapečejo.
Krompirjeve polpetke
Krompir drobno naribamo, stresemo v krpo in ožamemo ali ožamemo z rokami. Preložimo v posodo, solimo, dobro premešamo in prilijemo še maslo.
Ponev segrejemo, dodamo še malo olja ali masla, nato v ponev naložimo zmes v 2 ali 3 polpetke. Narahlo potlačimo, da jih stanjšamo, nato jih pečemo 2 – 3 minute na eni strani, da porjavijo, obrnemo in spečemo še po drugi strani. Takoj ponudimo kot prilogo.
Različica: Dodamo jajce in nekaj moke.
ALI
Pire dobro pretlačimo in premešamo z jajcem, nato dodamo moko, da dobimo gladko zmes, vendar redkejšo, kot za njoke.
V ponvi segrejemo maščobo, iz zmesi oblikujemo 3 polpetke in jih hrustljavo zapečemo v ponvi na obeh straneh.
Še vroče ponudimo.
Slivovi cmoki
Še vroč krompir olupimo, ga s pasirko za krompir pretlačimo v skledo. Solimo, dodamo zdrob, lupinico limone, maslo in rumenjaka ter narahlo zgnetemo testo. Pustimo ga pol ure počivati.
Po počitku testo razdelimo na 12 enakih delov. Vsakega malo sploščimo. V slivo namesto koščice damo kocko sladkorja in slivo postavimo na sredino testa. Ovijemo s testom, da dobimo kroglico – cmok.
V večjem loncu zavremo vodo, jo solimo. Cmoke polagamo v krop, vendar ne zapolnimo lonca povsem, da imajo cmoki dovolj prostora za gibanje. Ko voda znova zavre, jih nad šibkim ognjem kuhamo dalje 12 -15 minut, potem pa zabelimo z maslenimi drobtinami in sladkamo.
Majaronov krompir s.Felicite Kalinšek
Čebulo in česen narežemo, krompir olupimo in narežemo na rezine.
V ponvi segrejemo maščobo, na njej popražimo čebulo in česen. Potresemo z moko in razmešamo s kisom in jušno osnovo. Začinimo z majaronom, lovorjem in lupinico limone, solimo in kuhamo 10 minut. Nato vmešamo krompir, pustimo, da prevre, popramo in takoj ponudimo.