Kruhove rezine s česnom/čebulo

Sestavine:
- majhna glavica česna ali čebula
- žlica masla ali oljčno olje
- 300 g starega kruha
- 3 jajca
- 1,25-1,5 dl mleka

Kruhu odstranimo skorjo, ga narežemo na drobne kocke in stresemo v skledo. Česen ali čebulo sesekljamo in na maslu ali oljčnem olju popražimo le toliko, da zadiši oziroma čebulo svetlo prepražimo. Stresemo na kruh.

Mleko segrejemo skoraj do vrelišča in z njim prelijemo kruh v skledi. Premešamo.
Posebej razžvrkljamo jajca, jih vmešamo med kruh in premešamo.

Oblikujemo cmoke ali 2 – 3 štruce. Cmoke previdno kuhamo v slani vodi 10-15 minut. Če bomo delali rezine, pa si pripravimo 3 kose aluminijeve folije, jo premažemo z oljem in potresemo z drobtinami, nato nanjo položimo po eno štruco in zavijemo. Ponovimo še s preostankom. Štruce prav tako previdno kuhamo v slani vodi 15 minut, nato odvijemo iz folije in narežemo na rezine.

Koristen nasvet: V zmes za kruhove rezine lahko vmešamo blanširano špinačo, čemaž, nariban korenček, dodamo zelišča itd.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Ponarejen ragu

Sestavine:
- skodelica ostankov piščančjega mesa iz juhe
- skodelica ostankov mesnin, klobas, pečenega mesa z žara
- kocke slanine
- 1-2 pločevinki paradižnika
- rožmarin, origano, bazilika, lovor
- kos zelene, korenček, čebula
- sončnično olje

Najprej korenček, zeleno in čebulo drobno narežemo in v loncu na malo olja popražimo. Dodamo slanino, rožmarin, lovor in pražimo dalje.
Dodamo paradižnik in zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo dalje 10 minut.

Nazadnje vmešamo že kuhano ali pečeno meso, kuhamo dalje še 5 minut, začinimo po okusu in ponudimo kot mesno omako h kruhovim rezinam.

Različica: Če v omako prilijemo nekaj vode in zavremo, lahko zakuhamo male makarončke ter tako dobimo mineštro. Po potrebi dodamo fižol iz pločevinke, drugo zelenjavo, tudi že kuhano, in ostanek omake, ki nam je ostala od prejšnjih dni.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Testeninska solata ali solata z ješprenjem s čevapčiči

Sestavine:
- 100 g mini polžkov ali skodelica kuhanega ješprenja
- kozarec vložene pečene paprike
- čevapčiči, ostanki mesa z žara
- mlada čebulica
- po želji kisle kumarice, vloženi feferoni ipd., kocke sira
- kis, olje, sol, poper

Posebej skuhamo makarončke ali oplaknjen ješprenj, da še ostane čvrst. Kuhano oplaknemo pod tekočo vodo, da speremo škrob, nato ohladimo v skledi.

Vse dodatke narežemo na manjše koščke in dodamo v skledo.

Začinimo po okusu in postrežemo kot bogato solato za večerjo.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro


Sladek kruhov puding z marmelado in beljakovo kapo

Sestavine:
Za manjši model potrebujemo:
- nekaj rezin belega kruha (ali stari krofi, kosi potice ...)
- 3-4 jajca
- 1,5-2 dl mleka
- lupinico eko limone ali pomaranče
- žlica ruma
- kozarček marmelade
- 3-4 žlice sladkorja
- maščoba za pekač

Model namastimo. Pečico vklopimo na 180 – 200 stopinj.
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. K rumenjakom damo 2 žlici sladkorja, lupinico limone, rum in prilijemo mleko. Razžvrkljamo z metlico.

Kruh narežemo na debele rezine ali zgolj nadrobimo in porazdelimo po modelu. Prelijemo z jajčno mešanico, po želji potresemo z rozinami.
Porinemo v segreto pečico za 10 – 15 minut.

Medtem stepemo beljake v čvrst sneg, ki ga na polovici stepanja sladkamo s preostankom sladkorja, da sneg postane snežno bel in se učvrsti.

Model s sladico vzamemo iz pečice, hitro namažemo z marmelado, prekrijemo s sladkim beljakovim snegom in vrnemo v pečico za približno 10 minut, da beljak rahlo porjavi.
Različica: Dodamo še namočene rozine, kandirano sadje ali namesto marmelade uporabimo podušena naribana jabolka ali hruške, pire kakija.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro