Pečen segedin v pečici
Na ponvici najprej popražimo nasekljano čebulo in česen, dodamo na kocke narezano meso in rebra. Ko meso dobi barvo , dodamo zelje, začimbe in tekočino. Vse skupaj pokrijemo s pokrovom in postavimo v segreto pečico na 220 °C in pečemo 20 minut s pokrovom, nato pa še 20 minut brez pokrova.
Postrežemo z domačim kruhom.
Zeljnati zavitki en, dva, tri
Čebulo nasekljamo in jo popečemo na oljčnem olju, dodamo še korenček, zelje in popražimo. Nekoliko ohladimo in v zmes dodamo še kuhano kvinojo in začimbe. Nadevamo na testo in naredimo žepke. Premažemo z jajcem in pečemo na peki papirju v segreti pečici 180 °C, približno 12 minut.
Zraven lahko postrežemo kakšno svežo omako.
Jota
Čez noč namočen fižol kuhamo skupaj s suhim mesom. Ko je oboje na pol mehko, dodamo na koščke narezan krompir, ki naj se kar dobro razkuha. V drugem loncu kuhamo kislo zelje, po želji dodamo lovorov list.
Na koncu vse skupaj zmešamo, dodamo prežganje iz moke, čebule in česna ter začinimo s soljo in poprom.