PREKAJEN SVINJSKI JEZIK V SOLATI Z MEDENO-BUČNIM PRELIVOM

Sestavine:
- 20 dag prekajenega svinjskega jezika (kuhanega in - olupljenega)
- šopek mlade čebulice
- 8 rdečih redkvic
- pest rukole
- pest lešnikov
- 4 trdo kuhana jajca
- sir v slanici
za preliv:
- 4 žlice bučnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- sol, poper in žlica medu

Svinjski jezik skuhamo in olupimo, narežemo na kocke ter prelijemo s prelivom (mariniramo vsaj 1 uro).

Narežemo mlado čebulico, olupimo in razpolovimo trdo kuhana jajca in na kolobarje narežemo rdeče redkvice. Vse sveže sestavine dodamo solati in jih premešamo.

Na krožnik damo malo rukole, nanjo postavimo solato in le-to posujemo s sirom iz slanice, nasekljanimi lešniki ter vse skupaj pokapamo z malo medu.


PIŠČANČJA SLADKO-KISLA NABODALA S PEČENIM FIŽOLOM IN SOTIRANO BLITVO

Sestavine:
- 8 piščančjih nabodal
- sol in poper
- olje
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica medu
- sezamova semena

Piščančja nabodala posolimo, popopramo in prelijemo s sojino omako.

Pustimo marinirati pol ure, nato jih na olju popečemo ter na koncu premažemo z mešanico jabolčnega kisa in medu.


PEČEN FIŽOL

Sestavine:
- 1 čebula,
- 40 dag belega kuhanega fižola,
- 1 žlička ostre paprike,
- 2 stroka česna,
- 5 dag bučk,
- 1 rdeča paprika,
- 1 žlica paradižnikove mezge,
- sol in poper,
- olje,
- drobnjak.

Na olju popražimo čebulo, papriko in česen ter dodamo paradižnikovo mezgo, pikantno papriko v prahu in bučke.

Vse skupaj zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal fižol in počakamo, da zavre, nato dodamo še fižol, sol in pa poper.

Fižol predevamo v ognjevarno posodo in pečemo 30 minut na 200 °C.


SOTIRANA BLITVA

Sestavine:
- 10 dag blitve (zelenje brez sredice)
- 2 žlici olivnega olja
- sol
- strok česna

Blitvo zrežemo na 1 cm velike rezance, v ponvi segrejmo olje in dodamo česen ter blitvo.

Blitvo vseskozi mešamo, da uvene, nato jo rahlo posolimo.


DOMAČI MOJITO Z LEDOM1 žlica svežih malin

Sestavine:
- nekaj listov sveže mete
- 1/2 limete
- 4 cl mineralne vode
- 4 cl brusničnega soka
- 1 žlica medu
- ledene kocke

Limete, maline in meto pretlačimo v kozarcu. Dodamo med, brusnični sok, mineralno vodo in ledene kocke.

Za vesele urice dodamo še 4 cl belega ruma.


MEDENE LIZIKE

Sestavine:
- 1 skodelica belega sladkorka
- 1/3 skodelice cvetličnega medu
- 1/4 skodelice vode

V posodi zmešamo sladkor in vodo, premešamo in počakamo, da se sladkor stopi. Zmes zavremo in na srednjem ognju kuhamo 15 minut. Pustimo, da se zmes začne ohlajati in da dobi lepo medeno barvo. Zmes z jedilno žlico vlivamo na peki papir in oblikujemo kroge ali druge oblike. V vsak krog položimo paličico. Lizike pustimo čez noč, da se lepo strdijo.


MEDENI SLADOLED (brez strojčka)

Sestavine:
- 4 rumenjaki
- 4 dcl sladke smetane
- 1/2 skodelice cvetličnega medu
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta

Sladko smetano stepemo. Med zavremo v kozici in pokuhamo 2 minuti na nizkem ognju. Rumenjake penasto umešamo in vlijemo topel med. Zmes stepamo minut, da dobimo gosto, svetlo kremo. Dodamo vanilijo in sladko smetamo, premešamo in vlijemo v pekač. Čez noč pustimo v zmrzovalniku, da se sladoled strdi.