Korenčkova solata s sončničnimi semeni in bučnim oljem

Sestavine:
- 4 večji korenčki
- 1 – 2 pesti sončničnih semen
- sol, kis, bučno olje
- listi sveže bazilike

Korenčke očistimo in grobo nastrgamo v skledo. Dodamo semena, sol, kis, bučno olje in premešamo.

Po želji dodamo listke bazilike.




Pisana solata z rižem, kvinojo in ajdo

Sestavine:
- 100 g riža ali poljubne mešanice oluščenih zrn
- pločevinka koruze
- korenček
- zelenje (rukola, listi redkvic, mlada čebula ...)
- redkvice
- sol, poper, sok limone, olje

Korenček naribamo, prav tako redkvice, dodamo ohlajen kuhan riž, koruzo, narezano zelenje, vse okisamo in postrežemo.

Različica: Od zelenja dodamo, kar imamo (tudi špinačo, šparglje). Dodamo vložen fižol.





Cvetačna solata z jajčno - jogurtovim prelivom

Sestavine:
- večja sveža cvetača ali vrečka zamrznjene
- 2 stebli mlade čebule
- jogurt ali kisla smetana
- olje, sol, poper, kis
- 4 trdo kuhana jajca
- drobnjak, peteršilj

Cvetačo očistimo, razdelimo na manjša socvetja in v slanem kropu blanširamo toliko časa, da se zmehča, a še ostane čvrsta – približno 5 minut. Kuhano odcedimo in ohladimo.
Mlado čebulo narežemo na kolesca in dodamo ohlajeni cvetači.
Jajca v posodici pretlačimo z vilicami, dodamo jogurt, kis, olje, solimo, popramo in s tem prelivom okisamo kuhano cvetačo. Po potrebi prilijemo malo vode, v kateri se je kuhala cvetača, da dobimo primerno tekoč preliv. Premešamo in pustimo pol ure, da se okusi okrepijo.
Različica: Solata se odlično ujame z vloženimi kaprami ali z grobo nasekljanimi slanimi arašidi.


Zelena solata s pehtranovo polivko

Sestavine:
- očiščena zelena solata, berivka, mladi listi blitve ali špinače
Za preliv:
- 2 žlici kisa ali soka limone
- žlička gorčice
- 6 žlic oljčnega olja
- mlad česen
- sol, poper
- svež pehtranom

Solate očistimo, stresemo v skledo.
Za polivko drobno sesekljamo česen, dodamo vse ostale sestavine in vanjo natrgamo še pehtran. Prelijemo, premešamo in takoj ponudimo.

Foto: Mojca Koman
Foto: Mojca Koman

Kuskus s pomarančo

Sestavine:
- 250 g kuskusa
- 2 pomaranči
- pest rozin
- 1 mala rdeča čebula
- 1 kumara
- nekaj vejic sveže mete in peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper

Pripravimo kuskus. Iztisnemo sok ene pomaranče. Drugo pomarančo olupimo in nasekljamo na koščke. Prav tako kumaro. Nasekljamo še čebulo, peteršilj in svežo meto. Vse skupaj dodamo kuskusu in žačinimo s soljo in poprom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Solata z lubenico

Sestavine:
- polovica lubenice
- 2 kumari
- 200 g sira feta
- nekaj vejic sveže mete
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- sol, poper

Vse sestavine nasekljamo, zmešamo in začinimo s soljo in poprom.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Sadno - mesna nabodala

Sestavine:
- 500 g piščančjih prsi
- 3 stroki česna
- 3 žlice medu
- 2 žlici gorčice
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici sojine omake
- sol, poper
- 250 g ananasa v koščkih iz kompota
- 15 češnejvih paradižnikov
- 1 zelena paprika

Piščančja prsa narežemo na koščke. Česen olupimo in stisnemo. Pripravimo marinado iz česna, sojine omake, medu, gorčice in limoninega soka. Meso mariniramo nekaj ur v hladilniku.

Zelenjavo narežemo na koščke, dodamo ananas in skupaj z mesom pripravimo nabodala. Solimo in popramo. Vse skupaj premažemo z marinado. Spečemo na žaru ali v pečici



Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro