Primoževi francoski rogljički
Vodo, sladkor in kvas dobro razmešamo. Moki primešamo sol in olivno olje. Z električnim mešalnikom postopno dodajamo vodo in mešamo dokler ne dobimo gladko testo (6-8 min).
Vzhajamo 2 uri na sobni temperaturi ali damo čez noč v hladilnik.
Na sredo peki papirja položimo hladno maslo, ga zavijemo v papir in razvaljamo.
Vzhajano testo razvaljamo in položimo na zgornji del razvaljano maslo, ki smo ga vzeli iz peki papirja. Testo prepognemo in dobro zatesnimo robove. Vse dobro potresemo z moko in razvaljamo na približno cm debeline. Zgornja robova prepognemo proti sredini, zložimo in razvaljamo. Vse še vsaj dvakrat ponovimo.
Testo oblikujemo v kepo in damo za 10-15 minut v zamrzovalnik. Nato ga razvaljamo v krog, ki ga razdelimo na 8 kosov. Vsak kos na širšem delu nadevamo, tesno zvijemo in ponovno vzhajamo na sobni temperaturi, da lepo narastejo.
Premažemo z rumenjakom in pečemo na 200°C 15 minut oz. do zlatorumene zmagovalne barve. Posujemo s sladkorjem v prahu.
Pojemo grešno dobre, tople ali pa hladne vzamemo na kolesarski izlet.
Zlata Tadejeva pogača
Toplo vodo, kvas in sirup dobro razmešamo in vlijemo k moki (s kurkumo, po želji). Dobro premešamo, dodamo sol in še enkrat premešamo.
Vzhajamo 2 uri na sobni temperaturi ali damo čez noč v hladilnik. Desko posujemo z grobo moko in premesimo. Položimo na peki papir na pekaču in s prsti razvlečemo testo čez cel pekač ali pa ga razvaljamo. Pokrijemo s prozorno folijo in pustimo še enkrat vzhajati vsaj za 1 uro.
Če se nam mudi, takoj premažemo z mešanico olja in vode. Vmes naribamo krompir, vmešamo razmešan rumenjak, česen v prahu in malo olja. Preden potresemo po testu, krompir dobro ožmemo. Posujemo z grobo morsko soljo in poprom. Pečemo na visoki (250°C) temperaturi približno 15 - 20 minut oz. do zlatorumene zmagovalne barve. Proti koncu lahko obložimo z bučkinimi cvetovi, pokapamo z oljem in znižamo temperaturo ter popečemo.
Okrasimo s svežimi cvetovi bučk. Pojemo slastno toplo ali pa hladno vzamemo na kolesarski izlet.