Kremna špinačna juhca
Čebulo in česen nasekljamo ter popražimo na nekaj kapljicah oljčnega olja , nato dodamo oprano špinačo in jo dušimo. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke, ga dodamo v lonec in zalijemo s 500 ml vode oziroma jušne osnove.
Ko je krompir kuhan do mehkega dodamo sol in poper ter spasiramo v gladko juho. Po potrebi dodamo še nekaj vode ali jušne osnove, Če je juha pregosta dodamo še nekaj vode ali jušne osnove.
Domače polnjene testenin s špinačo
Za testenine vse sestavine na hitro pregnetemo, po potrebi dodamo kapljico vode. Testo mora bit prožno. Gnetemo približno 5 minut. Nato testo zavijemo v plastično folijo in pustimo počivat 30 minut.
Za nadev špinačo podušimo v ponvici in jo nato nekoliko ohladimo. Dodamo skuto, parmezan in začimbe.
Testo za testeninen zarvaljamo s pomočjo strojčka za testenine, izrežemo kroge in na sredino damo žličko nadeva. Oblikujemo poljubno v raviole, torteline, lunice...
Polnjene testenine kuhamo v slanem kropu približno 4 minute.
Špinačna krema z limeto
Špinačo za eno minut kuhamo v vrelem slanem kropu, nato jo damo v hladno vodo in odcedimo.
V kozici si segrejemo maslo in smetano. Postopoma dodajamo špinačo in pasiramo. Ko dobimo željeno gostoto, dodamo še sol in sok limete.
Prelijemo čez kuhane testenine.
Kiš s špinačo in feta sirom
Za testo vse sestavine na hitro pregnetemo in povežemo v testo. Zavijemo v plastično folijo in pustimo počivat 30 minut.
Za nadev sesekljamo česen in ga prepražimo, dodamo še špinačo, nekoliko ohladimo in dodamo ostale sestavine.
Razvaljamo in damo v pekač. Prvo pečemo 12 minut na 190 stopinjah, pečemo testo po metodi slepa peka (obložimo testo z alu folijo ali peki papirjem in posujemo s fižolom, rižem, čičeriko...).
Testo damo iz pečice, odstranimo peki papir in pečemo še 6 minut. Čez pečeno dno kiša doma nadec in vrnemo v pečico za 35 minut .
Preden zarežemo , kiš nekoliko ohladimo.