Polnjena trilja s paradižniki in polento
Trilje očistimo lusk in drobovine. Previdno odrežemo glavo in ji odstranimo hrbtenico tako, da ostaneta oba fileja pritrjena na rep. V posodi zmešamo mandlje in jajca. Po želji solimo. Z nadevom napolnimo trilje in jih povaljamo v ostri moki. Lahko uporabimo tudi koruzni zdrob. Trilje na hitro popečemo na olivnem olju. Popečene trilje zavijemo v figov ali trtin list skupaj z češnjevim paradižnikom in morskimi šparglji.
Če nimamo listov, lahko naredimo mošnjiček iz peki papirja.
Zavitke damo za 20 minut v ogreto pečico na 80 stopinj.
Zraven postrežemo popečeno gomoljno zelenjavo in polento s kaprami in olivami.
Lignji polnjeni z gosjo pašteto
Lignje očistimo, da nam ostane samo beli del. OčIščene lignje damo v blender in jih zmiksamo do gladkega, da dobimo izgled svinjske masti.
Zmes damo v brizgalno vrečko in jo nabrizgamo v okrogle modelčke. Postavimo v ogreto pečico(180 stopinj) in pečemo 12 minut.
Na krožnih nabrizgamo žafranov »glace«.
Pečenim lignjem izdolbemo sredico. Lahko jih tudi prerežemo na pol. V sredino nabrizgamo gosjo pašteto in postavimo na krožnik. Lahko postrežemo tudi v polovici školjkine lupine.
Pred serviranjem še pokapamo z oljčnim oljem. Serviramo toplo.
Špageti s sardelami in kaprami
Sardelicam odstranimo kosti in jih popečemo. Sardelice vzamemo ven in v isti ponvi prepražimo česen in zalijemo z ribjim fondom.
Dodamo olive, origano, kapre, maslo in peteršilj.
Špagete skuhamo v osoljeni vodi, ocedimo in damo v omako.
Na koncu dodamo popečene sardele, parmezan in paradižnik.
Orada pečena v soli
Oradi očistimo samo drobovino. Luske pustimo. Grobo in fino sol zmešamo skupaj in ji dodamo cca. 2dcl vode. Zmes soli mora biti podobna »južnemu snegu«. Zmes preizkusimo tako, da naredimo kepo. Kepa mora biti kompaktna. V pekač damo peki papir in naredimo posteljico iz polovice soli. Na sol položimo orado in ji z soljo podložimo trebušno votlino. Z ostalo zmesjo soli prekrijemo orado. Vse skupaj pečemo približno 40 minut.
Pred serviranjem razbijemo kalup soli in previdno odstranimo sol in ribjo kožo. Pokapamo z oljčno omako (oljčno olje, bazilika, limeta, rožmarin). Zraven lahko serviramo dušen ohrovt.
Verzote (dušen ohrovt)
Ohrovt natrebimo. Na olju počasi prepražimo nasekljan česen, dodamo ohrovt, solimo, popramo, zalijemo z malo vode. Ohrovt na nizkem ognju dušimo do mehkega, vmes zalivamo z malo vode.
Marinada "na švor"
Čebulo narežemo na tanke rezine in jo na nizkem ognju počasi pražimo z malo olja, da postane mehka in sladka. Solimo, dodamo sladkor in kis in pri srednjen ognju še malo podušimo, da tekočina izpari.
V skledo ali na krožnik dodajte plast ocvrtih sardel, pokrijte s plastjo čebule, lovorovim listom, pinjolami in rozinami. Sestavite na ta način še dve plasti in zaključite zadnjo plast z obilo čebule in zrni rdečega popra.
Pustite, da sardele počivajo vsaj 1 dan na hladnem.