Zapečenec z velikonočno šunko
Šunko, čebulo in ostalo zelenjavo nasekljamo. Vse skupaj damo v namaščen pekač. V skledi razžvrkljamo jajca, dodamo mleko, moko pehtran in polovico naribanega parmezana. Solimo, popramo. Zmes prelijemo čez šunko in zelenjavo.
Pečemo 20 minut pri 220 stopinjah Celzija.
Posujemo s preostankom parmezzana in pečemo še pet minut, da se sir stopi. Postrežemo za zajtrk ali za kosilo s skledo sveže solate.
Pica mafini
V skledi zmešaj presejano moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, na majhne kocke narezano mocarelo, papriko, salamo in šunko, nariban parmezan, origano in česen. V drugi skledi zmešaj jajce, olje, jogurt in paradižnikov pire ter nežno primešaj suhe sestavine.
Napolni pripravljene modelčke za mafine. Peci 180 °C 15 do 20 min.
Nadevana pomaranča
Pomaranče razpolovi, izdolbi meso in ga zreži na majhne koščke. Olupljena jabolka na debelo naribaj in pokapaj z limoninim sokom. Zeleno olupi, naribaj ter z jabolki in rozinami primešaj pomaranči. Sesekljaj orehe in jih primešaj.
Nadev po potrebi sladkaj, z njim napolni pomarančne skledice in ga potresi s pistacijami.
Porova solata s korenčkom
Por očisti, operi, nareži na drobne rezance in ga zmešaj s korenčkom. Dodaj sol, olje in kis ali jogurtov preliv ter narahlo premešaj. V skledi solato okrasi s porovimi rezinami.
Majoneza
Z mešalnikom mešaj, da se zgosti. Med mešanjem, zlasti v začetku, počasi prilivaj olje. Ko se majoneza zgosti, jo razredči z limoninim sokom ali kisom.
Jogurtov solatni preliv
Jogurt zmešaj s kislo smetano, limoninim sokom, soljo, sladkorjem in peteršiljem.
Zmes prelij po pripravljeni solati.