Gospodarica Alenka pravi, da je na njihovi kmetiji vse potrebno za izdelavo naravnih slamic.
"Predvsem imamo polje, kjer lahko posejemo žito, pa tudi voljo in pogum," je povedala Alenka Leber Vračko z družinske kmetije Leber Vračko.
Pa tudi ustvarjalnost ter inovativnost. Za izdelavo uporabljajo žito tritikala, križanec med pšenico in ržjo. Najprej ročno požanjejo klasje – namenijo ga krmi živali – nato pa še dozorela žitna stebla. "Žanjemo ponovno ročno s srpi, potem pa seveda odložimo v lesene bokse, kjer nas čaka v skladišču na trenutek dodelave, izdelave."
Tudi ta je ročna. Slamice, ki so neprepustne, ponujajo v dveh velikostih. "Od setve pa do konca smo sledili temu, da pridelamo, dodelamo čim bolj naravno in seveda da v sklopu vsega tega prispevamo nekaj k manjši uporabi plastike."
Naravne slamice so higiensko in zdravstveno pregledane s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. "Ciljamo na to, da bi mogoče pa tudi bolnišnice in podobno začeli to uporabljati, kajti tam je zagotovo primerna za bolnike, ki včasih zelo težko pijejo in bi jim to olajšalo."
Ostankov, ki nastanejo pri izdelavi slamic, ne zavržejo, ampak uporabijo za zastirko na domačem vrtu.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje