Pravkar je zaključila srednjo šolo, a se že uspešno meri v svetu slaščičarstva in podjetništva. Hana Kotar pod blagovno znamko Mama Paula uspešno trži priljubljen domač sladoled, ročno izdelane čokolade in tortice.

Nočni obisk s slaščičarko Hano Kotar.

"Je kar velik zalogaj. Imam sicer veliko podporo staršev, prijateljev in okolja, tako da je vse skupaj nekoliko lažje. Sam pravim tudi, da to, kar delaš s srcem, je potem res lažje vse skupaj "sfolgati" in vztrajati," je za Radio Prvi povedala Hana.

"Slaščičarstvo je res ogromen spekter nekih stvari, zato se lahko osredotočiš na stotine stvari. Mi smo se odločili, da se osredotočamo na čokolado, sladoled in sladice v kozarcih. V poletnem času smo se sploh osredotočili na sladoled in meni se zdi, da so to stvari, ki jih imajo ljudje radi, kot da jih malo pocrkljamo."

Hana Kotar ne dvomi, da je slaščičarstvo njeno življenjsko poslanstvo. Foto: Radio Prvi
Hana Kotar ne dvomi, da je slaščičarstvo njeno življenjsko poslanstvo. Foto: Radio Prvi

Svojo prvo slaščico je Hana ustvarila že pri šestih letih, ko je za starše spekla torto. Nato se je njeno zanimanje samo še večalo in raslo, začela je požirati knjige o slaščičarstvu in iskati recepte po spletu. Veliko ji je pri tem pomagala babica, ki ji je vedno gledala pod prste, a ji pri tem prepustila tudi veliko ustvarjalne svobode. "Spomnim se, da sem sedela na pultu pri kuhi. Babica je večkrat kuhala zasavske jedi, ker je bila iz Trbovelj, te so se meni zdele vedno nekaj posebnega, ker jih na Gorenjskem nismo imeli. Tako da sem potem to lahko pomagala pripravljati. Samo okoli štedilnika in vročega olja nisem smela pomagati."

Čeprav se slaščicam pogosto odpovemo, da bi bili lepši na pogled in bolj všečni, pa je pomembno tudi, da se kdaj pa kdaj razvajamo. "Sladkor nas nekako vleče. Mislim, da vsi včasih zahrepenimo po sladkem in sladkarijah. Sama sem najbolj vesela, ko vidim nekoga, ki se sladka z našimi izdelki."

Več o tem, kako se je znašla v svetu slaščičarstva, kako je znanje pridobivala doma in v tujini, zakaj prisega le na najbolj kakovostne in izključno naravne sestavine, kaj naredi dobro čokolado in kaj ta sladka pregreha pomeni njej ter kdo je bila mama Paula, pa lahko slišite v tokratni oddaji Nočni obisk.