Čanova stojnica, ki jo je postavil Čan Hong Meng in se je sprva imenovala Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodles, je zaslovela s svojimi preprostimi, a odličnimi rezanci s piščancem s sojino omako, za katere ste leta 2016, ko je izšel prvi Michelinov vodič za Singapur, plačali zgolj pičel poldrugi evro. A ko so pri Michelinu ta teden razkrili najnovejši vodič, Čana v njem nenadoma ni bilo več.
Po prejemu zvezdice je Čanova kariera doživela nagel razcvet. Iz skromne stojnice v kitajski četrti Singapurja je nastala prava franšiza, sprva je stojnico preselil v restavracijo in jo preimenoval v Hawker Chan (Čanova stojnica), tej pa dodal še podružnice na Tajskem, Filipinih in v drugih azijskih državah ter razširil ponudbo jedi.
In medtem ko so nekateri pozdravljali podjetnost v Maleziji rojenega kuharja, se je drugim zdelo, da je kakovost hrane s širitvijo in komercializacijo upadla.
"Mislim, da se je Michelin pravilno držal svojih načel in z umikom zvezdice ohranil njihov ugled," je za CNN povedal singapurski kulinarični strokovnjak KF Seetoh. Seetoh je bil dolgoletni prijatelj pokojnega Anthonyja Bourdaina in tisti, ki je kultnega popotnika in voditelja seznanil z znamenitimi singapurskimi stojnicami s hrano.
Bourdainova podpora tem majhnim lokalnim stojnicam, ki se pogosto specializirajo samo za eno jed, je močno pripomogla k temu, da so turisti in popotniki na Singapur začeli gledati kot na eno zanimivejših in vznemirljivejših gastronomskih destinacij z restavracijami za prav vsak žep. Bourdain in Seetoh sta celo skupaj razvijala projekt takih stojnic v New Yorku, ko se je Bourdain leta 2018 ubil.
Michelin pod drobnogledom
Michelin je ena bolj tajnih publikacij na svetu. Imena njegovih urednikov in ocenjevalcev so skrbno varovane skrivnosti, prav tako včasih ostaja uganka, kako nekatere restavracije nikdar ne dobijo zvezdice, druge jo prehitro, nekatere najboljše restavracije sveta, denimo Noma, pa ostajajo z dvema.
Michelinov vodič se je razvil iz nekakšnega seznama priporočil, kje se vozniki lahko ustavijo po poti, a je z zvezdicami zrastel v nekakšno kulinarično institucijo. Znamka Michelin je postala tako čislana, da nekateri kuharski mojstri vse svoje življenje posvetijo gonji za zvezdicami.
Francoski kuharski mojster Marc Veyrat je leta 2019 Michelin tožil, ko je njegova restavracija La Maison des Bois izgubila eno zvezdico in pristala na dveh.
Veyrat je v tožbi terjal, da postanejo skrivnostni kriteriji Michelina bolj transparentni, prav tako je hotel, da razkrijejo imena ocenjevalcev in kakšne so njihove usposobljenosti. Tožbo je izgubil.
Potem je tu južnokorejski kuharski mojster Eo Jun Gvon, katerega restavracija Eo je dobila zvezdico leta 2019, a se je pritožil, da sploh noče biti vključen v vodnik.
"Proti Michelinu sem vložil kazensko ovadbo, ker restavracije proti naši volji in brez jasnih meril vključuje v svoje vodiče," je zapisal Eo. "Vključitev moje restavracije v skorumpiran vodnik je zaušnica celotnemu osebju Ea in ljubiteljem restavracije."
Slovenija med državami, ki so za vodnik plačale
Michelinu tudi očitajo, da daje preveč pozornosti Evropi in Severni Ameriki, ignorira pa preostali svet ‒ ali pa ga vključuje zgolj takrat, ko mu za izdajo vodiča plačajo, kot so to denimo storili Tajska, Tajvan, Hrvaška, letos še Rusija, lani pa tudi ‒ Slovenija.
Za dveletno pogodbo z Michelinom je vlada odštela 950.000 evrov, je pa s tem že v prvi izdaji dobila kar šest zvezdic ‒ po pet restavracij je prejelo eno (Atelje, Vila Podvin, Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Dam), Hiša Franko pa dve.
Novi Michelinov vodnik za Slovenijo bo razkrit 23. septembra, glede na to, da je za nami covidno leto in tudi glede na to, da za vodnik plačujemo, prav veliko možnosti, da bi bili ob kako zvezdico, ni, kar nekaj kandidatov pa upa, da bodo morda ocenjevalci dodali še kako. Med glavnimi pretendenti so Grič, JB, Strelec, Debeluh in Mak.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje