
Lepo pozdravljeni in dobrodošli v moji novi rubriki, v kateri vas bom, vsaj upam, navdušil za kakšno novo ali pa tudi ne tako novo jed ter vas spodbudil h kuhanju. Trudil se bom, da bodo moji recepti sezonski, ne preveč komplicirani in seveda vedno povezani s tradicijo slovenske kuhinje. V naši deželi imamo ne samo veliko raznolikih pokrajin, temveč tudi raznolike kuhinj, kar je moj neusahljivi vir navdiha.
Mogoče ste že opazili, da na RTV Slovenija predvajajo kuharsko oddajo "Okusi 2 generacij," v kateri s sinom Gabrom kuhava na že prej omenjeni način.
Na idrijski konec po krvavice
Pred kratkim naju je navdih zanesel v Idrijo, kjer naju je pričakal Matjaž, mesar v KGZ Idrija. Na lep, a hladen zimski dan smo se skupaj odpravili v prečudovito Kanomljo, kjer smo v prečudovitem ambientu stare kmečke kuhinje posneli epizodo za najino kuharsko oddajo.
Fanta sta se lotila priprave krvavic, ki so pri nas že kar ponarodela jed, čeprav jih na podoben način pripravljajo na različnih koncih sveta.
Krvavice so zimska jed in se pripravljajo v času kolin, ime samo pa izvira iz svinjske krvi, ki je sestavni del le-te. Kot pravi Matjaž, so krvavice kakor narečje in imajo v vsakem delu Slovenije malo drugačen okus. Poučil naju je tudi, da se začimbe in sol dodajajo po občutku in da se tako strast ter ljubezen do hrane tistega, ki jo pripravlja, na koncu poznata v okusu.
Moram priznati, da sem bil navdušen, ko sem ju opazoval pri pripravi, le ko smo prišli do krvi, sem za minutko stopil na zrak. Na žalost sem eden tistih, ki omedlijo, ko vidijo kri, in ker se mi je to enkrat že zgodilo pri veterinarju, tokrat nisem hotel izzivati usode.

Ko so bile krvavice narejene in pokuhane, sva se z Gabrom vrnila domov, jih spekla ter pojedla. Priznam, da boljših še nisem jedel, zato bom recept z veseljem delil z vami.
Pa en velik dober tek vam želim!
Zimska pojedina
Sestavine:
- krvavice
- fižol
- krompir
- kislo zelje
- svinjska mast z ocvirki
- sol
- oljčno olje
- zelenjava: gomoljna zelena, peteršilj, korenje, por, česen, šalotka ali čebula
- lovorjev list
Priprava: Krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše kose ter ga skuhamo v slanem kropu. Fižol, ki smo ga prejšnjo noč namočili v vodi, približno 2 uri kuhamo v osoljeni vodi z dodanima 2 lovorjevima listoma.
Zelenjavo operemo, narežemo, prepražimo na oljčnem olju in dodamo k fižolu. Pretlačimo s paličnim mešalnikom.
V ponvi segrejemo svinjsko mast z ocvirki in dodamo kislo zelje. Premešamo, pokrijemo in dušimo približno 20 minut. Vmes premešamo.
Krvavice položimo v pekač, jih prelijemo z oljčnimo oljem in na 180 stopinjah Celzija pečemo 20 minut.
Na krožniku postrežemo, kislo zelje z ocvirki, na katero položimo na kolutke narezano krvavico, krompir, potresen s peteršiljem, ter fižolovo kremo z zelenjavo.
Pa en velik dober tek!
Krvavice
Sestavine:
- svinjska kri
- svinjska čreva debelega črevesa
- kaša: ješprenj, riž in meso svinjske glave
- riž
- goveja jušna osnova
- začimbe: posušena čebula, meta, majaron, sol, poper, cimet
Priprava: V večji posodi zmešamo: kašo, riž, jušno osnovo, začimbe in kri.

Debelo črevo nataknemo na izbran lijak, v katerega dodajamo maso in jo polnimo v črevo, ki je na koncu zaprto z leseno paličico. Ko je črevo polno, ga na drugem koncu zopet zapremo z leseno paličico. Krvavico kuhamo v vodi, ki ima 85 stopinj Celzija tako dolgo, da ko jo prepiknemo z zobotrebcem, na njem ni več sledi krvi.
Opomba 1: riž ne sme biti do konca skuhan.
Opomba 2: količine sestavin dodajamo po občutku. Pomembno je, da je masa ravno dovolj mokra in nam je okus všeč.
Kislo zelje
Sestavine:
- zeljna glava
- sol
- lovorjev list
- poper v zrnju
Priprava: Zelje narežemo in ga položimo v posodo, izdatno osolimo ter mešamo, dokler se zelje čisto ne zmehča in spusti vodo. Zelje naložimo v kozarec, dobro pretlačimo, dodamo lovorjev list in nekaj zrn popra. Dobro zapremo in pustimo v temnem, hladnem prostoru 1 mesec, da fermentacija opravi svoje.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje