Priprava krvavic: Gaber in Matjaž. Foto: Primož Dolničar
Priprava krvavic: Gaber in Matjaž. Foto: Primož Dolničar

Lepo pozdravljeni in dobrodošli v moji novi rubriki, v kateri vas bom, vsaj upam, navdušil za kakšno novo ali pa tudi ne tako novo jed ter vas spodbudil h kuhanju. Trudil se bom, da bodo moji recepti sezonski, ne preveč komplicirani in seveda vedno povezani s tradicijo slovenske kuhinje. V naši deželi imamo ne samo veliko raznolikih pokrajin, temveč tudi raznolike kuhinj, kar je moj neusahljivi vir navdiha.

Mogoče ste že opazili, da na RTV Slovenija predvajajo kuharsko oddajo "Okusi 2 generacij," v kateri s sinom Gabrom kuhava na že prej omenjeni način.

Na idrijski konec po krvavice

Pred kratkim naju je navdih zanesel v Idrijo, kjer naju je pričakal Matjaž, mesar v KGZ Idrija. Na lep, a hladen zimski dan smo se skupaj odpravili v prečudovito Kanomljo, kjer smo v prečudovitem ambientu stare kmečke kuhinje posneli epizodo za najino kuharsko oddajo.

Fanta sta se lotila priprave krvavic, ki so pri nas že kar ponarodela jed, čeprav jih na podoben način pripravljajo na različnih koncih sveta.

Krvavice so zimska jed in se pripravljajo v času kolin, ime samo pa izvira iz svinjske krvi, ki je sestavni del le-te. Kot pravi Matjaž, so krvavice kakor narečje in imajo v vsakem delu Slovenije malo drugačen okus. Poučil naju je tudi, da se začimbe in sol dodajajo po občutku in da se tako strast ter ljubezen do hrane tistega, ki jo pripravlja, na koncu poznata v okusu.

Moram priznati, da sem bil navdušen, ko sem ju opazoval pri pripravi, le ko smo prišli do krvi, sem za minutko stopil na zrak. Na žalost sem eden tistih, ki omedlijo, ko vidijo kri, in ker se mi je to enkrat že zgodilo pri veterinarju, tokrat nisem hotel izzivati usode.

Priprava začimb. Foto: Primož Dolničar
Priprava začimb. Foto: Primož Dolničar

Ko so bile krvavice narejene in pokuhane, sva se z Gabrom vrnila domov, jih spekla ter pojedla. Priznam, da boljših še nisem jedel, zato bom recept z veseljem delil z vami.

Pa en velik dober tek vam želim!

Zimska pojedina

Sestavine:
- krvavice
- fižol
- krompir
- kislo zelje
- svinjska mast z ocvirki
- sol
- oljčno olje
- zelenjava: gomoljna zelena, peteršilj, korenje, por, česen, šalotka ali čebula
- lovorjev list

Priprava: Krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše kose ter ga skuhamo v slanem kropu. Fižol, ki smo ga prejšnjo noč namočili v vodi, približno 2 uri kuhamo v osoljeni vodi z dodanima 2 lovorjevima listoma.

Zelenjavo operemo, narežemo, prepražimo na oljčnem olju in dodamo k fižolu. Pretlačimo s paličnim mešalnikom.

V ponvi segrejemo svinjsko mast z ocvirki in dodamo kislo zelje. Premešamo, pokrijemo in dušimo približno 20 minut. Vmes premešamo.

Krvavice položimo v pekač, jih prelijemo z oljčnimo oljem in na 180 stopinjah Celzija pečemo 20 minut.

Na krožniku postrežemo, kislo zelje z ocvirki, na katero položimo na kolutke narezano krvavico, krompir, potresen s peteršiljem, ter fižolovo kremo z zelenjavo.

Pa en velik dober tek!

Krvavice

Sestavine:
- svinjska kri
- svinjska čreva debelega črevesa
- kaša: ješprenj, riž in meso svinjske glave
- riž
- goveja jušna osnova
- začimbe: posušena čebula, meta, majaron, sol, poper, cimet

Priprava: V večji posodi zmešamo: kašo, riž, jušno osnovo, začimbe in kri.

Slastna domača krvavica. Foto: Primož Dolničar
Slastna domača krvavica. Foto: Primož Dolničar

Debelo črevo nataknemo na izbran lijak, v katerega dodajamo maso in jo polnimo v črevo, ki je na koncu zaprto z leseno paličico. Ko je črevo polno, ga na drugem koncu zopet zapremo z leseno paličico. Krvavico kuhamo v vodi, ki ima 85 stopinj Celzija tako dolgo, da ko jo prepiknemo z zobotrebcem, na njem ni več sledi krvi.

Opomba 1: riž ne sme biti do konca skuhan.

Opomba 2: količine sestavin dodajamo po občutku. Pomembno je, da je masa ravno dovolj mokra in nam je okus všeč.

Kislo zelje

Sestavine:
- zeljna glava
- sol
- lovorjev list
- poper v zrnju

Priprava: Zelje narežemo in ga položimo v posodo, izdatno osolimo ter mešamo, dokler se zelje čisto ne zmehča in spusti vodo. Zelje naložimo v kozarec, dobro pretlačimo, dodamo lovorjev list in nekaj zrn popra. Dobro zapremo in pustimo v temnem, hladnem prostoru 1 mesec, da fermentacija opravi svoje.