Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Cimet, klinčki, piment, ingver so dišave, ki nam z vonjem pričarajo decembrske praznike. A kako so začimbe iz toplih krajev postale sinonim za mrzle, zasnežene decembrske dni?
Bizeljski ajdov kolač je krajevno značilen slan kolač, ki so ga obudili iz pozabe v tamkajšnjem Aktivu kmečkih žensk. Pred dnevi so izvedle že 18. praznik ajdovega kolača.
V Milanu so pod okriljem znamke Best Chef podelili nagrade za najboljše pice in že četrto leto zapored je na vrhu lestvice pristal Franco Pepe iz slovite picerije Pepe in Grani v Caiazzu v južni italijanski pokrajini Campania.
Na Trgu Leona Štuklja se je 29. avgusta začel tridnevni Street Food Market Maribor, na katerem se predstavljajo tuji in domači ponudniki ulične hrane.
V Zavodu Celeia Celje ob zaključku programa Poletje v Celju 2024 pripravljajo 2. gastronomski festival Okusi Celja, združuje lokalne kuharske šefe, podpira lokalno hrano in dobavitelje, spodbuja trajnostne prakse in krepi medsebojno povezanost.
Se lahko štruklji, idrijski žlikrofi, bakalca in blejska kremna rezina primerjajo s quiche Lorraine, sufleji, tarte tatin, bouillabaisse in drugimi slovitimi francoskimi jedmi? V Slovenski hiši bodo skušali obiskovalcem dokazati, da se.
Krompir, odporen proti koloradskemu hrošču, genetsko spremenjeni komarji, s katerimi poskušajo v Braziliji zajeziti širjenje virusa denge, semena, prilagojena na hudo vročino in sušo v Keniji. To je le nekaj primerov gensko spremenjenih organizmov.
Letošnji dan varnosti hrane v ospredje postavlja pripravljenost na incidente, povezane z varnostjo hrane. Vsako leto zaradi kontaminirane hrane zboli desetina svetovne populacije, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).
Teden restavracij se prvič seli na ulice – slovenski kuharski mojstri in mojstrice bodo to soboto kuhali na Glavnem trgu v Celju.
Tradicionalno gastronomsko-turistična prireditev Br'stovska Špargljada prinaša čezmejno voden kolesarski izlet in Špargljev pohod, pa tudi pokušino jedi iz svežih divjih kraških špargljev, katerih sezona je tu, napotke za njihovo nabiranje in pripravo.
Zveza potrošnikov Slovenije je pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki pod drobnogled vzela hren in hrenove omake. Za najbolj pristen okus hrena, ki je vir vitamina C, in vnos zdravju pomembnih hranil je najboljša izbira ribani hren, pravijo.
Kje ste si privoščili nedeljsko kosilo? Doma? Morda v kateri od slovenskih gostiln, ki ponujajo domače ali tradicionalne jedi? Verjetno ste imeli težave z njihovim iskanjem, saj je tradicionalnih slovenskih gostiln vse manj.
Ultraprocesirana hrana je neposredno povezana z 32 škodljivimi posledicami za zdravje, vključno s srčnimi obolenji, rakom, sladkorno boleznijo tipa 2, škodljivimi posledicami za duševno zdravje in prezgodnjo smrtjo, je pokazala največja raziskava do zdaj.
Količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili pesticide PFAS, se je med letoma 2011 in 2021 potrojila, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija PAN Europe. Pri sadju so zaznali 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno rast.
Četrto leto zapored so iskali najboljše krofe v Sloveniji. V obeh kategorijah, klasični in inovativni krof, sta se najbolje odrezali Lea Sterle in Stela Špoljar, slaščičarki na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.
Nekritičen uvoz pridelkov, predvsem iz Ukrajine v Evropsko unijo, dela pravo zmedo na evropskem trgu, opozarja prvi mož Kmetijsko-gozdarske zbornice, Roman Žveglič. Zdaj se bodo prvič sestali z novo kmetijsko ministrico in upajo, da jim bo prisluhnila.
Na solkanskih poljih že več kot stoletje raste goriški radič. Tamkajšnji gostinci si želijo, da bi postal še bolj prepoznaven in da bi se našlo tudi več pridelovalcev.
Na dvorcu Visoko se je začel mesec drobnjakovih štrukljev v juhi oziroma po domače na žup. Te želijo organizatorji predstaviti širši javnosti, jim dati večjo veljavo in začeti dejavnosti za njihov vpis na Unescov seznam.
Slovenski prazniki so že pregovorno vezani na praznično obloženo mizo, pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. NIJZ svetuje, da smo pri mizi čim bolj zmerni, praznične jedi je namreč mogoče spremeniti v bolj uravnotežen obrok.
Aplikacijo VešKajJeš, kjer so dostopni nutricionistični podatki o več kot 45.000 živilskih izdelkih, po podatkih Zveze potrošnikov uporablja približno 57.000 ljudi. Da bi njeno uporabo približali še širšemu krogu ljudi, redno pripravljajo tudi delavnice.
Neveljaven email naslov