Knjigo Janeza Bogataja S slovani za mizo je v slovenskem in angleškem jeziku izdal Forum slovanskih kultur (FSK). Foto: BoBo
Knjigo Janeza Bogataja S slovani za mizo je v slovenskem in angleškem jeziku izdal Forum slovanskih kultur (FSK). Foto: BoBo

Priznanje gourmand – Best of the Best in 25 years je v Parizu avtorju in direktorici FSK-ja Andreji Rihter izročil Edouard Cointreau, ustanovitelj nagrade gourmand, ki jo podeljujejo od leta 1995, so sporočili iz FSK-ja.

Andreja Rihter je ob tej priložnosti povedala, da jo veseli, da knjiga S Slovani za mizo še vedno izstopa, ne le po videzu, ampak tudi po vsebini. Še vedno je namreč edina svetovna monografija o slovanskih kuhinjah. Obenem pa je prerasla v projekt, ki vključuje tudi razstavo, dogodke s pokušino jedi, pripravljenih po receptih iz knjige, ter sodelovanje denimo s šolami, fakultetami, diplomatskim zborom in organizatorji knjižnih sejmov.

Knjiga S Slovani za mizo je leta 2016 prejela nagrado gourmand za najboljšo knjigo v vzhodni Evropi, avtor pa je za svoja dela prejel še nekaj tovrstnih nagrad. Tokrat je bila za "najboljše med najboljšimi" izbrana tudi njegova knjiga Kranjska klobasa.