Seznam tistih, ki bodo od nocoj do nedelje kuhali po restavracijah in tratorijah v mestu in njegovi bližnji okolici, se bere kot aktualni seznam najboljših 50 restavracij sveta.
Tu bodo med drugim Massimo Bottura (Osteria Francescana, Modena), Mauro Colagreco (nekdanja številka ena Mirazur, Azurna obala), Virgilio Martinez in Pia Leon (nekdanja številka ena Central, Lima), Massimiliano Alajmo (Calandre, Padova), Rodolfo Guzman (Borago, Santiago de Chile), Norbert Niederkofler (Atelier Moessmer, Bruneck) ...
Pa Riccardo Camanini (Lido84, Gardsko jezero), Enrico Crippa (Piazza Duomo, Alba), Leo Espinoza (Leo, Bogota), Bruno Verjus (Table, Pariz), Jorge Vallejo (Quintonil, Mexico City), Yoshiro Narisawa (Narisawa, Tokio), Himanshu Saini (Tresind Studio, Dubaj) ...
Organizatorji so zelo premeteni, ko gre za "poparčkanje" chefov, tako da glede na različne dejavnike, včasih slog, včasih njihovo ozadje, včasih destinacijo, od koder prihajajo, skombinirajo včasih po dva, tri ali štiri kuharje, ki nato pripravljajo večerje, pri čemer je letos večerij, ki jih prodajajo po izjemno dostopnih cenah (običajno po približno 150 evrov z vini vred) kar 65, večina pa je bila razprodanih v trenutku, ko so pred dnevi objavili seznam.
Hiša Franko z dvema večerjama
Slovenijo bo, tako kot vsako leto, zastopala Ana Roš iz Hiše Franko, trenutno 48. restavracija sveta s tremi Michelinovimi zvezdicami. Ana Roš bo kuhala dve večerji, in sicer bo v soboto njen partner Nicolai Tram iz restavracije Kynstaforsen (ena zvezdica) v gozdovih južne Švedske, kjer ekipa vse jedi pripravlja na ognju.
V nedeljo pa kuharska mojstrica iz Kobarida ustvarja s kolegoma Andreasom Caminado iz Schloss Schauensteina iz Švice (tri zvezdice; 47. na seznamu 50 Best) in Jorgejem Vallejom iz restavracije Quintonil (dve zvezdici; 7. restavracija na 50 Best).
A tudi če vam ni uspelo dobiti rezervacije za eno od velikih večerij, bo dovolj zanimiv tudi obrobni program, ko bodo po lokalnih barih koktajle mešali nekateri najboljši italijanski barmani, tu bo tudi najboljši picopek na svetu, Franco Pepe iz picerije Pepe in Grani, medtem ko Santiago Lastra, mehiški kuharski mojster iz restavracije KOL v Londonu (17. na seznamu 50 Best), letos ne bo kuhal degustacijskega menija, ampak bo v času med kosilom in večerjo v središču Vidma stregel takose z margerito.
Več podrobnosti o programu in večerjah pa na uradni strani festivala einprosit.org.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje