Na dogodku, ki so ga poimenovali Drobnjakovi štruklji na "žup", pristen okus Poljanske doline – Zavita tradicija servirana z mladostjo, bodo praktični prikaz priprave štrukljev s pomočjo mentorjev izvedli učenci osnovnih šol iz Poljan in Gorenje vasi. Prikazali bodo vse ključne korake priprave drobnjakovih štrukljev od valjanja testa, mazanja, posipanja z drobnjakom, zavijanja in rezanja do kuhanja v črni kuhinji.
V okviru meseca drobnjakovih štrukljev bodo v Kavarni Visoko obiskovalcem Tavčarjeve domačije štruklje stregli vsako soboto in nedeljo med 10. in 18. uro, ta petek pa pripravljajo delavnico priprave drobnjakovih štrukljev. Lani so v mesecu drobnjakovih štrukljev na Visokem postregli več kot 200 porcij.
Kot pojasnjujejo v Zavodu Poljanska dolina, so štruklji v osnovi jed iz vlečenega testa iz bele moke, jajc, vode, nekaj olja in soli ter z nadevom iz raztopljenega masla, jajc in narezanega drobnjaka. Za dobre štruklje mora testo počivati na hladnem vsaj dve uri. Skuhajo se v slani vreli vodi, z zabelo iz masla in dodanega malo narezanega drobnjaka. Ko priplavajo na vrh, so kuhani skupaj s slano juho.
Na Dvorcu Visoko posebno pozornost drobnjakovim štrukljem dajejo že nekaj let. Kot pojasnjujejo, so drobnjakovi štruklji v juhi oziroma po domače na župi pristna domača jed na žlico, ki prebudi nostalgijo in spomine na kuhinjo njihovih babic, ponekod na Poljanskem in Žirovskem pa jih kot glavno, samostojno jed, pripravljajo še danes.
Lani so v okviru meseca drobnjakovih štrukljev spregovorili tudi o možnosti njihovega vpisa na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z zaščitenim geografskim poreklom. Rdeča nit letošnjega meseca drobnjakovih štrukljev pa je vloga mladih pri ohranjanju lokalne kulinarične tradicije.
Ta mesec na Škofjeloškem poteka tudi 4. kulinarični festival Okusi Škofjeloškega, ki povezuje gostinske ponudnike in dobavitelje lokalnih živil. Tokrat se v festival vključuje 11 gostiln in turističnih kmetij, ki do 31. januarja ponujajo posebne menije jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija, po enotni ceni 28 evrov.
V Okusih Škofjeloškega, ki jih organizira Razvojna agencija Sora, letos sodelujejo gostilna in vinoteka Danilo v Retečah, gostilne Kašča, Pr' Pepet in Starman v Škofji Loki, Gostilna Lipan na Hotavljah, Gostilna pri Boštjanu v vasi Križna Gora, Gostišče Tolc na Sorici, Penzion in gostišče Lajnar na Soriški planini, restavracija Na vasi v Zmincu ter turistični kmetiji Jamnk v vasi Staniše ter Pri Marku v Crngrobu.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje