Gastronomski dogodek Žametna večerja med vinogradi je potekal že tretje leto. Čeprav so ga morali zaradi slabega vremena prestaviti za dva dni in je tudi v četrtek popoldne še na kratko deževalo, je v četrtek zvečer po ocenah zadovoljnih gostov vse gladko teklo, poroča STA.
Pethodni meni sta sestavila dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor Lan Verko in študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Klara Šmigoc v sodelovanju s kuharskimi mojstri Jorgom Zupanom, Luko Jezerškom in Sebastjanom Plevčakom. Med drugim so se odločili za zavito lazanjo s potočnimi rakci, moderno izvedbo na Štajerskem zelo priljubljenega ocvrtega piščanca, prilogo iz stročjega fižola z ocvirki in sladoled bučnega olja.
Za dodelavo postrežbe, koktajl presenečenja in vinsko spremljavo sta poskrbela dijak SŠGT Maribor Antonio Pintarič in študentka VSGT Maribor Ana Marija Šavli, ki sta se na dogodek pripravljala pod mentorstvom predavatelja Lovra Visočnika, barmana Davida Možiča in sommelierja Jerneja Lubeja, piše STA.
V prvi vrsti promocija poklicev v gostinstvu in turizmu
A osrednji namen dogodka ni bilo uživanje 150 gostov, ki so imeli srečo, da so še pravi čas prišli do vstopnice, ampak promocija poklicev v gostinstvu in turizmu, kjer tudi na Štajerskem kronično primanjkuje kadra. "Najboljša promocija je zadovoljni študent. Čeprav so sprva, ko jih povabiš k temu dogodku, še rahlo zadržani, so po izpeljani Žametni večerji vsi evforični in ponosni, da so lahko sodelovali pri tem. In ko potem to navdušenje vidijo drugi, ko ga prenašajo na druge, je naš namen dosežen," je povedala direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Tanja Angleitner Sagadin.
Študenti in dijaki imajo z dogodkom priložnost, da pokažejo svojo inovativnost in znanje širši javnosti, da sodelujejo z vrhunskimi strokovnjaki na svojem področju, predvsem pa, da dobijo dragocene izkušnje za nadaljnje delo. "Najbolj si bom zapomnil to, da je treba tudi, če je norišnica, ohraniti mirno kri in organizirati ekipo," je povedal mladi kuharski up Lan Verko.
Čeprav so bile priprave dolgotrajne in je bilo na dan dogodka tudi nekaj nervoze, so vsi po vrsti zatrjevali, da je to izkušnja, ki je ne bodo pozabili. "Z Žametno večerjo povezujemo mariborske Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem ter Biotehniško šolo. Drugi, ki smo tukaj, smo zgolj platforma za te mlade, da se pokažejo," je za STA povedal direktor mariborskega zavoda za turizem Jure Struc.
Vstopnice za obed so vsako leto hitreje prodane. "Dogodek se je že prvo leto prijel. Takrat smo prodali karte v petih dneh, drugo leto v uri in pol, letos pa v ne več kot 20 minutah," je še pojasnil Struc.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje